Auteur & kunstenaar

Kippen houden – verkenning (1)

Sinds kort heb ik een kippenren met daarin een oud wegwerkershuisje dat dienst doet als nachthok voor twee witte kippen. De ren is groot en donker vanwege een oerwoud aan klimop, vlier, dode takken en meer. Van buitenaf gezien heel romantisch, binnen is er geen doorkomen aan omdat overal schuine bamboestokken geplaatst zijn om het omringende en overhangende gaas op zijn plaats te houden. Alles buigt door van zwaarte. Er is aan af te lezen hoeveel de man hield van zijn tuin, van kippen, vogels, dieren, een man als mijn vader. Onder alles zie ik zijn liefde en ijver, daaroverheen het verlies van de vrouw. Ik ga dat allemaal integreren, deduceren en vooral transformeren tot een blij gebeuren.

P1040166Ik weet weinig van tuinen, niets van kippen en absoluut niets van kippenrennen, maar mijn handen jeuken, ik begin.
Inmiddels hebben alle omwonenden gevraagd hoe ik weet waar ik beginnen moet. Dat weet ik niet. Ik begin gewoon.
Dat doe ik met alles en mijn ervaring is dat er al doende op mysterieuze wijze een verbinding ontstaat tussen alles en mij,  een band die mij vult met plezier en energie en zin in de volgende stap. Daarbij heb ik veel foute inschattingen gemaakt en stomme fouten. Ik ben van de schade en schande, dat vind ik oneindig leuker dan school en schip. Dat schip slaat nergens op maar allitereert fijn.

P1040173

De foto hierboven heb ik genomen vanaf het zandpaadje dat langs de ren loopt, een panorama dat me van meet af aan bekoorde.

Dan nu de ren van binnenuit gezien. De kippen scharrelen er gezellig rond als witte vlekken in het donker. De bodem is zand, zand, zand.
Is dat wel leuk voor een kip?

In mijn zoektocht naar de natuurlijke behoefte van de kip, kom ik diverse artikelen tegen die wijzen op het grote belang van daglicht, 14 uur daglicht en je kip gedijt.
Is schaduw en schemering daglicht?

Van een vriendin die toevallig ook net kippen heeft èn daarbij een haan, krijg ik bericht dat kippen het heerlijk vinden om een leghok te hebben bedekt met stro.

Ik ga het hok in om eens te kijken hoe het binnen staat. Voor ik het wonderlijke samenraapsel van hokken en gaten goed kan bekijken….

P1040176

vliegen er drie kraalogige razendsnelle harige diertjes langs mijn voeten naar buiten om te verdwijnen in een gat pal achter de toegangsdeur. Ze zijn banger voor mij dan ik voor hen, zoals mijn vader mij leerde vanaf mijn geboorte.

de diertjes zijn in dit gat verdwenen
de diertjes zijn in dit gat verdwenen

 

kattenbak in het kippenhok
kattenbak in het kippenhok, keurig gevuld met kippendrolletjes
dit lijkt me het leghok, erg kaal, maar wel met een ei, een van plastic en een echte
dit lijkt me het leghok, erg kaal, maar wel met een ei, een uit de fabriek en een uit de kip

Eerlijk gezegd vind ik het een beetje griezelig om het hok brandschoon te maken. Daarbij ken ik de functies van de dingen niet. Ik ga eerst maar eens op de fiets naar de Boerenbond met een -d-, Boerenbont met een -t- was ter afleiding en inspiratie ook gezellig geweest, je-weet-wel, met van die onnodige hebbedingetje met hoog Yvon Jaspers gehalte.

wordt vervolgd

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

30 reacties

 1. Kippen zijn zo leuk.
  Die van mij aten veel kalk, voor harde schalen, ze pikten het ‘uit’ de muur.
  En grit en groen en wurmen.
  Naast gemengd kippengraan.
  De ratten komen vanzelf.
  Ze nemen zandbaden en krullen hun kopjes om als poezen.
  Maak het hok goed dicht. Een vos of een das vieren op hun manier feest met kippen.
  Ook door grofmazig gaas vliegen soms vogels…..

  Een haan erbij is het mooist…..ik sliep naast de haan, een heerlijk natuurlijk ontwaken….of doorslapen….(in huis)

  1. Wat een fijn verhaal Annette! Je brengt het leven met kippen heel warm nabij. Ik geef de kippen hun eigen eierdoppen fijngeknepen… en ik geef ze verse bladen andijvie en sla en kippenmuur uit de tuin, en ook gemengd graan….. fijn om van jou te horen dat ik al een beetje op de goede weg kom… en het hok sluit ik wel goed af, maar onderin zitten kleine gaten van de woelmuizen en/of ratten… maar daar kan geen vos of das door, denk ik. hoop ik…. een haan neem ik nog maar even niet voorlopig… eerst wennen aan mijn nieuwe vriendinnen! ze beginnen ook al aan mij te wennen en klokken zo leuk! slapen naast een haan…. in je bed? ik kijk nergens van op… dankjewel!

 2. Oh Anne wat ‘n heerlijk verhaal. Ik zie je helemaal bezig in die woesternij. Als ik iets mijn tuintje dor draag ik klompen geeft gevoel aan mijn boerenroots. Geen idee of ik die heb maar ik voel me er heerlijk bij.

  Ik herinner de kippenren van mijn oma met een geweldige binnenren. Ook die kippen kregen hun eierschalen weer terug m als oma ze eten ging geven gad ze ‘ n soort roepje , ik hoor het fiep van binnen nog maar kan het niet onder woorden brengen.
  ‘ n -Zaligheid om op ” den buiten ” te wonen met vriendelijke mensen die je vaak ongevraagd met raad en daad bij staan. En dan leunend op hun hekje oi.d.
  Geniet jij maar fijn van je bezigheden ik ben ook van aanpakken en zien waar het schip strand.
  Ik genoot van je verhaal en waande me weer even kind in mijn oms ‘s hof met varken xxxxx

  1. wat heerlijk allemaal Dimph! ik heb inmiddels ook een ‘roepie’, gewoon ‘kipkipkip’, dat roep ik van verre en dan hoor ik ze klokken en zacht kakelen en staan ze al bij de gammele deur me op te wachten – heel erg leuk!

 3. Sorry voor alle typefouten, maar m=de toetjes op zo’n mobiel zijn ook zoooooo klein. 🙂 en ffff tussendoor werkt ook niet zo.

 4. Dat “ik begin gewoon” is heel inspirerend. Moest ik ook eens wat vaker doen. Maar wel zonder die kippen dan. Ik ben er al geen liefhebber van sinds ik als jochie met mijn grootmoeder door die gigantische ren waggelde.

  1. hahaha, ik zie het waggelende kleintje dat je was Mies! en ik ben heel benieuwd waar je nu gewoon aan gaat beginnen en hoop dat te lezen in een van je volgende humoristische blogs!

  1. o ja, de vogelpest… ik hoop dat we daarvan verschoond blijven.
   Bijen vind ik fantastisch, hun samenwerking en leefvorm inspireert me enorm. Ik heb er nooit aan gedacht zelf bijen te gaan houden, ik zie op tegen het pak en de pijp – maar misschien hoeft dat niet…
   Ik zou het leuk vinden jouw ervaringen ergens te lezen/horen.

 5. Ja dát is de weg de wijsheid en het leven , niks schoon schip en school! Zo hebben mensen het al sinds heugenis gedaan. Denk echter wel aan dat ook door grofmazig gaas soms vogels vliegen. Vergeet die haan die kukelen al vanaf een uur of 01.00….AM.

  1. Fijn dat je dat kukelen er even bijhaalt, Attila! Als ik ‘s nachts eenmaal wakker ben, val ik moeilijk terug in de slaap en dan de buurtjes! Ik vind één haan op twee kippen ook teveel van het goede en meer kippen geven veel te veel eieren, dit is net leuk voor een mens als ik.
   Er zit fijnmazig gaas om de ren, omgeklapt, dus er is veel open lucht boven de ren en kleine vogeltjes komen badderen in de waterbak, enig om te zien! Jij bent vast ook
   van de scha en schand 😉

 6. Heerlijk dat je ook van de schade en schande bent, dat vult het leven rijkelijk…van school en schip kan soms wel eens nuttig zijn, maar is ook saai… dit stukje weer met veel plezier gelezen, Anne 🙂

   1. Hallo Anne hier is de dochter van het oude huis, jullie nieuwe huis.
    Wat een leuke verhalen en heel herkenbaar natuurlijk, ha ha
    Tip 1 de kippen zijn dol op het overgebleven avondeten, vooral rookworst, maar die zullen jullie nu wel niet eten. Tip 2 ze eten ook kippengaas oftewel kapotte schelpjes kalk dus is goed voor een dikke schaal. Tip 3 de muizen zijn van een heel apart soort ik had ze nog nooit gezien het zijn nl Bosmuizen, Google maar even, ze hebben lange achterpoten waarmee ze hoog en ver kunnen springen, deze Bosmuizen zijn bij ons komen logeren toen een oude timmerfabriek een straat verderop aan de grond ging, ze doen verder geen kwaad misschien een leuk speeltje voor Lucky! Wel leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt, we gaan je blog volgen en wie weet komen er nog tips en trucks.

    1. o Carmen, wat super leuk dat je dit allemaal leest en me van tips voorziet! vanavond hadden we een pannenkoek over en die bracht ik naar de kippen, nou joh! ze waren net het hok in en daar legde ik dat pannenkoekje in het bakje – ze renden als dolle meiden naar buiten met een stuk in de snavel opdat de ander toch vooral niet alles op zou eten of zoiets – en toen ze het op hadden renden ze naar binnen of er nog wat over was en kon ik het luikje hen dicht doen. En ik ben blij dat je even laat weten dat het ongevaarlijke bosmuizen zijn, want er lag een hele grote op het pad en die had ik op Facebook gezet en ‘iedereen’ dacht dat het een rat was en dat was wel even schrikken, want die bosmuizen lopen rakelings langs mijn voeten als ik in het nachthok ben! Lieve groet!

 7. Hi Anne, hier is de dochter van het oude huis, jullie nieuwe huis! prachtige verhalen allemaal en zo herkenbaar
  even een kippen tip: ze zijn gek op overgebleven avondeten, vooral rookworst, maar dat is weer voor de winterdag, tenzij jullie nu ook rookworst eten, kippengrit is ook goed voor de schaal van het eitje,.
  tip 2: de muizen, dit zijn: bosmuizen, een heel apart soort, google maar even, ze hebben hele lange achterpoten en kunnen ver en hoog springen echte atleten dus, ze zijn gezellig bij ons komen wonen toen er in het dorp een oude timmerfabriek aan de grond ging, je hoeft echt niet bang voor ze te zijn misschien is het iets voor lucky? ben weer benieuwd naar je nieuwe avonturen, en misschien kan ik nog wat tips en tricks geven, wel heel fijn om te lezen dat je het zo naar je zin hebt in ons oude huis.

 8. Verse eieren en kippen het is een weelde, nooit heb ik kans gehad er te houden, geen tijd en ook geen plaats, de enige eieren en kippen die bij ons binnen kwamen ware gepluimd en leeg gehad, om de 14 dagen een kip, eieren op alle manieren.
  Ten tijde van mijn restaurant werd” halve kip natuur” gevraagd door de kinderen.
  Je ziet, mijn leven met kippen was” DOOD simpel

  1. Je hebt een restaurant gehad, leuk om te weten, had ik geen idee van, Edgard.
   Jammer dat je zelf geen kippen kunt houden, het is echt bijzonder leuk! En de eitjes zijn veel lekkerder dan welke eieren dan ook, ik heb echt telkens het gevoel dat ze die aan me geven en dat geeft iets heel aparts mee aan de smaak.

  1. jazeker Kippetje, ‘s avonds gaan ze op stok, maar als het heel koud is, gaan ze in het stro van het leghok slapen en het bijzondere is dat ze de hele winter door eieren zijn blijven leggen nu ze in de hele tuin vrij mogen rondlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *