Auteur & kunstenaar

Kippen – Boerenbond (2)

mijn kippen

Omdat ik ineens twee kippen heb, compleet met ren, nachthok en wonderlijke attributen, wil ik wel eens weten waar alles voor is en ook wat kippen eten en of die grote muizen ratten zijn en of die gevaarlijk zijn en omdat ik hier niemand ken die kippen heeft, ga ik naar de plek die nog het meest op kippen lijkt: de Boerenbond. Als ze het daar niet weten, weet ik het ook niet meer.

mijn kip weet ook niet waar het allemaal voor is
mijn kip vraagt zich ook af waar het allemaal voor is

De Boerenbond begint met een entree onder een glasdak, waar tuinkabouters en insectenhuisjes mij zodanig op mijn gemak stellen dat ik de volgende deur ook door durf. Ik beland in een oord met dingen die ik achteloos aan mijn ogen voorbij zag trekken op mijn looptochten door het land, zoals overalls, werkhandschoenen, klompen, truien, hessen en jacks, die dan altijd om een boer gegoten zaten. Ik heb me nooit gerealiseerd dat dit koopwaar was waar geen diploma aan te pas kwam. Ik zou hier zelfs warmtelampen voor biggen kunnen kopen en speenemmers voor ik weet niet wie.

speenemmer
speenemmer

Nooit geweten dat ze bestaan, maar ze bestaan en zijn een leuke surprise voor mannen voor wie je nooit een origineel cadeau weet, van die mannen die zo’n emmer gaan vullen met bier.

Nu nog een man die mij alles kan vertellen over kippen!

Achter de toonbank zie ik de man die de Boerenbond bestiert, een man als een os, je kent ze wel, van die lobbesen met lippen die gemaakt zijn voor brede glimlachen en handen als hoeven die nog geen vlieg zouden vertrappen.

 

‘Ik heb twee kippen, maar ik weet niet wat ze nodig hebben.’
‘Ooo, niks bijzonders.’
‘Ze hebben een grote ren, maar dat is allemaal zand.’
‘Ooo, dat is goed.’
‘En het nachthok zit vol dingen die ik niet ken.’
‘Ooo, dat weten de kippen wel.’

kattenbak in het kippenhok
kattenbak in het kippenhok

 

‘Ik weet ook niet hoe vaak ik de kattenbak moet verschonen.’
‘De kattenbak?’
Zijn trouwe lobbesogen worden twee keer zo groot door het optrekken van wenkbrauwen die er daarnet nog overheen hingen.
‘Ze doen hun poepjes in de kattenbak.’
‘Nou, dan heb je aparte kippen, want dat doen kippen nooit want ik heb nog nooit gehoord van kippen die het doen op de kattenbak. Als dat waar is, dan kan je d’r mee op t.v.’

 

 

 

wie weet wat dit voor dier is? Formaat schat ik op 20 cm excl. staart. Bodem: zand.
bosmuisje van 20 cm excl. staart?

 

‘Verder lopen er in het nachthok wilde beestjes rond en ik weet niet of het ratten zijn die in mijn broek willen springen om mijn benen open te rijten, want dat doen ze in Noordholland als je daar bollen raapt.’

‘Ooo, maar dat is een eind weg en hier zijn geen bollen maar bossen en daar zitten bosmuizen in en die doen niks, die pikken hooguit een graantje mee.’

 

‘O ja, wat eten kippen! Er stond een zak met korrels, maar die lossen op in de regen.’
‘Ooo, dat zijn legkorrels. Leggen ze?’
‘Uh, ja, ze leggen elke ochtend een ei.’
‘Ooo, dat is goed.’
‘Maar als ik ze iets wil geven dat ze echt lekker vinden?’
‘Ooo, dat hoeft niet, die scharrelen lekker in het zand.’
‘Maar dit is toch een winkel?’
Zijn ogen verkleinen nu tot een kwart van daarnet. Door de spleetjes kijkt de bestierder van mannen-in-overalls-op-klompen naar het stadse vrouwtje met kippen op een kattenbak.
‘Ooo, je wilt wat kopen?’
Nu doen we zaken.
Ik verlaat het pand met goudgeel graan en een rug waar ogen in branden van onbekend formaat.

 

 

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

23 reacties

 1. Haha Anne, echt klantvriendelijk en broodnuchter , wat ‘ n manneke.
  Ik kan me wel voorstellen dat kippen die het op de kattenbak doen vraagtekens in zijn ogen oproepen.
  Jouw slotzin……geweldig wat ‘ n tof en humoristisch verslag.

 2. Ik had moeite om je verhaal te lezen met de foto van die rat in het vizier dus daar deed ik mijn hand voor! maar ik vind je al ‘n echte boerin hoor Anne!

  1. Jij voelt helemaal mijn schrik als ik de eitjes uit het leghokje moet halen en het ritselt ergens in het nachthok, Miep!

 3. ik lig in een deuk, wha ha ha. hij zei nog net niet : kom maar terug met je man….of….. ben je hier zonder je vader of moeder???

   1. Dat is precies waar ik naar op zoek ben, Corry! Ik wil (h)eerlijk voer en een (h)eerlijk hok en (h)eerlijke eieren! Via google heb ik nu misschien een adresje gevonden… Ga er vandaag of morgen heen 🙂

  1. Dat heb ik zelf ook, Mies. Ik kijk nu heel anders naar kippendrums, bouten en eieren in de supermarkt… het is net als met de roos van de Kleine Prins.

 4. Als je er ooit een wil eten dan zal jehet verschil wel merken tussen uw kippen en die van het warenhuis.
  die zitten met duizenden naast elkaar en leggen elke dag, stoppen ze met keggen dan gaan ze in de vol-ou vent of het kippen gehakt of met nek en vleugels in de zooo! lekkere curry worsten.

  1. Dat kan ik me voorstellen, Edgard, hun spieren zijn veel steviger, ze rennen de hele dag rond, krabben in de grond en pikken van alles op, daarbij geef ik ze biologische legkorrels en graan; ik moet er niet aan denken dat ze doodgaan…. ik denk niet dat ik ze op kan eten, al zijn ze dan volgens de Indianen deel van mij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *