Auteur & kunstenaar

Mark Rustte

Anne Vellinga pentekening

Jammer genoeg bereiden interviewers hun interview voor met voorgaande interviews. Je krijgt de bekende Griet of Mark te zien. Behalve bij Frans Bromet. Die gaat naar plaats delict, zwijgt en kijkt toe tot een muur valt en daar zeurt hij met dat kwezeltoontje over door tot hij de onderste steen boven heeft.

Bij Zomergasten hoort/ziet/ruikt/voelt de interviewer niet waar gepoerd kan worden. Bij Griet bijvoorbeeld de glimlach die om haar tanden gebakken was. Het moment daar iets mee te doen was toen zij vertelde dat je moet letten op kinderen die altijd glimlachen, onder die glimlach schuilt het duister. Dat zei ze er ook nog bij. Glimlachend. Erdbrink kwam niet verder dan verliefde blik.

Rutte blijkt een man van voorzetten, helaas is Erdbrink geen goalgetter. Zijn voorkennis staat hem in de weg. Rutte wil de hele Mark laten zien en heeft alvast de bovenste knoopjes van zijn hemd wijd open gezet. Martin Bril zou daaraan genoeg hebben gehad voor een filerende column.
Erdbrink vraagt naar Ruttes verleden. Mark memoreert quasi openhartig hoe geweldig zijn vader kon vertellen over Indonesië. Erdbrink knikt hoe leuk dat voor de kleine Mark was met die stokoude vader.

Had Bromet er maar gezeten. Ik hoor dat lijzige stemmetje al ‘… dus je vader ging na de oorlog terug naar Indonesië… toen daar de politionele acties in volle gang gingen…’ en dan zo’n schlemielig vraagje waarmee hij de beerput onherroepelijk opentrekt.
Erdbrink vraagt heus wel even de aloude zogenaamd confronterende vraag over ons slavernij-verleden. Rutte verschuilt zich achter 500 jaar en een context die hij niet persoonlijk heeft meegekregen.
Dan knal je hem erin met de context die Mark met de paplepel ingegoten kreeg.
‘Wat vertelde je vader over onze oorlogsmisdaden in Indonesie?’
Maar nee, ook dit is geen aanleiding voor een gesprek met onverwachte wendingen, laat staan diepgang.

Volgende heikele punt is het gezeur dat Mark misschien wel homo is. Het is de vraag of wij dat moeten willen weten. Erdbrink wil het boven tafel. Rutte geeft bereidwillig de voorzet en vermeldt dat zijn broer is overleden aan AIDS. Nu maakt één zwaluw nog geen lente en één homo geen twee, maar Erdbrink, maak een punt! Begin een gesprek dat uitmondt in de bekentenis dat Mark tal van gevoelens heeft, vooral voor geschiedenis en politiek en daarbuiten geregeld vertier zoekt met… jawel… vrienden (meervoud). Erdbrink vraagt niet verder, niet wat ze doen, of de vrouwen thuis blijven, of heeft niemand een vrouw, wil niemand een vrouw, versieren ze ver weg een vrouw of elkaar. Als je het wilt weten, vraag het dan.

Afijn, de tijd kruipt voort, hoogste tijd voor de volgende voorzet van Mark, dat hij wel eens eenzaam is en menselijk en in bed ligt te janken en best iemand naast zich zou willen hebben. Met een schok herinnert Erdbrink zich DE vraag en neemt een aanloop: ‘Heeft U nooit relaties gehad?’
Mark opgelucht: ‘Jawel! In mijn studietijd!’
Wat doet Erdbrink? De vraag die hem op de lippen brandt, spuugt hij in Marks gezicht ‘waren dat altijd vriendinnen?’
Terwijl heel Nederland dommelend op de bank aan bier of vrijer zit, antwoordt Mark zoals een echt zondagskind: ‘Ja.’
Nederland schrikt wakker voor het antwoord op de ultieme vraag ‘wat heeft Mark de afgelopen 25 jaar aan seks gedaan?’
Erdbrink zwijgt, 925.000 Nederlanders teleurstellend.

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

17 reacties

  1. Ik vond het wel ‘n mooie avond. Ik vind Rutte wel ‘n fidele vent al is ie niet van mijn partij. Erdbrink is geen gastheer Dimph! maar zou ‘n goede interviewer moeten zijn: doorvragen! En dat doet hij te kort.

 1. Het is de eeuwige discussie: doet de presentator het goed of niet? Nadeel is dat als je iemand drie uur lang interviewt en dat voor een breed publiek je niet op één enkel onderwerp kunt blijven zitten hameren. Volgens mij vroeg Erdbrink trouwens wel naar de politionele acties, maar was Rutte niet echt helder in zijn antwoord daarover.

  Nou ja: ik vond het best een geslaagde avond en Erdbrink mag van mij blijven. Giga verbetering ten opzichte van Wilfried de Jong. Daar zette ik de tv voor uit! Wel wat meer doorvragen of juist een beetje dimmen (zoals bij de Turkse demonstratie in Rotterdam).

 2. Lieve Anne,

  Je hebt in alle opzichten veel opmerkingsgave. Al is hij niet van mijn partij, ik vind hem een fidele vent in het algemeen. Relaties? Het blijft een beetje vreemd. Ik heb er toch met plezier naar gekeken. Maar nu jij al die dingen schrijft denk ik er anders over. Ik vond het wel goed dat Rutte zo fel reageerde op het “Turken incident”. Ik was geschokt toen ik het voor het eerst zag. Maar Mark staat nog steeds voor de klas en ooit heeft hij twee dagen in de pindakaasfabriek gewerkt in Delft toen hij een Bobo was bij Unilever. De mensen staakten en hij wilde zich inleven in de omstandigheden. Om die twee redenen mag ik hem. En ik mag Erdbrink ook. Misschien ben ik wel een allemansvriend.

  1. Mooie bijdrage, lieve Kees! Dankjewel. Ik ben ook een allemansvriend, want al wek ik wellicht een andere indruk, ik heb met plezier naar de uitzending gekeken en me geen moment verveeld en ik mag Mark en Erdbrink ook! Dat felle moment vond ik ook goed. Desalniettemin vallen mij dingen op 😉

 3. Nu moet ik je eerlijk bekennen dat de vraag en het antwoord of Rutte al dan niet homo is mijn minste zorg is. Mij interesseren meer de actuele politieke vraagstukken en hoe hij daar tegenover staat (in en met een eventueel nieuw cabinet onder zijn premierschap). Net zoals een eventueel cordon sanitair wat betreft de PVV i.p.v. het nietszeggende dat hun ideeën hem een gruwel zijn maar hij hen niet uitsluit. Ik noem maar wat.
  Dus ik begrijp best een bepaalde vorm van ontevredenheid over het uiteindelijk resultaat van dit ‘openhartig’ interview.
  Nog een heel liefdevolle dinsdag en warme groetende genegenheid,

  1. Hoi Sunset, je slaat de spijker liefdevol op de kop! Van mij mag hij androgyn, homo, bi, transgender, a-sexueel zijn en mag hij zich kleden in openstaand hemd of rok(kostuum) – wat mij in dit gesprek boeide, was wat ik tot blog verwerkt heb, waarbij opgemerkt dat Erdbrink het ondankbaarste werk van de tv-wereld op zich wilde nemen, niemand doet het ooit goed ~ hij bleef mijn aandacht vasthouden, een prestatie op zich! 🙂
   Ik wens jou ook een liefdevol vervolg van deze dinsdag, al zijn volgens mij al jouw dagen liefdevol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *