Auteur & kunstenaar

Mies Huibers over mijn Sophie

recensie Mies Huibers

Mies Huibers schrijft verrassende recensies die ik graag lees, ook als het gaat over een boek dat mijlenver van me afstaat. Hoe hij dat voor elkaar krijgt, was me een raadsel. Tot vandaag. Nu hij mijn debuut recenseert, ervaar ik van binnenuit zijn gave de kern te pakken en met hart neer te zetten. Het ontroert me. 

Mies Huibers (eerste verrassing: een man!)
Mies Huibers (eerste verrassing: een man!)

Sophie is een columniste die haar relatie met Otto na tien jaar plotsklaps verbroken ziet worden. Otto de man die haar overrompelde met filosofische beschouwingen. Otto die maar niet af kon studeren. Otto die haar in zijn greep hield. Ze was gek op hem maar zag het beklemmende niet.

In prachtige taal schetst Anne Vellinga de moeizame verhouding tussen de twee. De aantrekking en de afstoting. Hoe ze elkaar tegen kwamen en hoe hun relatie zich ontwikkelde. Tot aan het onvermijdelijke einde. Een einde dat Sophie zelf nog onder ogen moet gaan zien.
Moeiteloos schakelt de schrijfster van het heden naar het verleden en terug. Als Sophie na de breuk met Otto haar leven opnieuw vorm probeert te geven, ben je als lezer constant in haar nabijheid. Je trekt met haar op. Je bent erbij. Fascinerend hoe Anne Vellinga dat gevoel weet op te roepen.
Geleidelijk kom je erachter hoe Sophie de vrouw geworden is die ze nu is. Op de scheidslijn van haar leven. Otto loslaten en een nieuwe toekomst opbouwen.
De intensiteit neemt toe als Sophie naar het Fichtelgebergte vertrekt. Ze heeft haar oog in Nederland op een boerderijtje laten vallen en de eigenaar daarvan zit in Duitsland.
Ze wil hem overhalen om het vervallen oude pand aan haar te verkopen. Als ze uiteindelijk de man, Willem genaamd, ontmoet, wordt het verhaal rauw en pijnlijk maar ook ontroerend en ontzettend mooi.

Anne Vellinga heeft met Sophie Genius Loci een indringend boek geschreven. Over liefde, over verdriet, over loslaten en opnieuw beginnen. Het is een authentiek, prachtig en totaal overtuigend debuut.

De volgende verrassing is de link naar de website van Mies Huibers, net even anders dan anders:

www.mieshuibers.nl

Waargebeurd verzonnen


Recensies voor Hebban: https://www.hebban.nl/!/mieshuib#offset_0

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

17 reacties

    1. raak getypeerd Joke; als je van boeken houdt, zeker eens zijn andere recensies opzoeken op hebban of zijn website, een genoegen op zich!

    1. Echt jij, om dat te zien in Hui-bers, erg leuk, net als Miesj. maar uh, met wie versprak ik me nu? Ik krijg die beestenboel bijna niet uitgesproken, nog lastiger dan de kat die krullen van de trap krabt!

  1. Herkenbare punten in de recensie en ik besef, dat de tijd daar is om Sophie te gaan herlezen, om alles weer eens te ervaren en/of opnieuw te gaan ontdekken. 😉

    1. Als je dat echt gaat doen, hoor ik heel graag van je hoe de lezing de tweede keer is. Van diverse mensen hoorde ik dat ze het de tweede keer heel anders lazen en mooier vonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *