Auteur & kunstenaar

Wachten

Doe je je ding, dan vliegt de tijd, sta je te wachten dan lopen minuten uit als de klok van Dali. Zeker als je haast hebt. Helemaal als je in de foute rij staat. We staan stil in het oog van Orkaan Hamster: geen karretje vrij, geen mandje op wielen; ik sta te wachten met mand aan de arm. Op momenten van stilstand roert mijn innerlijke rebel zich. Die weet altijd wel een knuppel in het hoenderhok te mikken. Nu wil hij gillen dat hij terug is uit Lombardije en kriebelt mijn keel. Ik sta op het punt uit te barsten in kuchen, hoesten, niezen als mijn oor van zich doet spreken.

 ,,Zóóóhóó, jij bent flink gegroeid.’’
Bij zo’n zin zakt Corona in de zee van het onbewuste, je oog zeilt op de zin om te zien wat je niet wilt zien: vetrollen, zwembanden, puilborsten, hangbillen, onderkinnen en wallen.

Ik sta klem tussen twee vrouwen die verwachten dat het virus elk moment hier is. Het noodrantsoen van de vrouw achter me bestaat uit brood, de vrouw voor me verwacht snot, slijm, bloed en poep als ik afga op de berg pampers in haar kar en dan heeft ze nòg een kar, maar die valt buiten beeld. Waar angst de mens toe kan brengen. Brood en pampers. Dat verzin je niet.

,,Jahaaa! Klopt!!!!’’
Zelden zo’n enthousiaste bevestiging gehoord van het feit dat je flink, zeg maar enorm, zeg maar gigantisch gegroeid bent. Ja, als je vijf bent of tien. Broodvrouw is minstens het driedubbele qua leeftijd, qua omvang ontbreekt het vergelijk.

Als worstje in de hotdog van hun gesprek is het mij duidelijk. In verwachting van Corona propt broodvrouw zichzelf en haar vriezer vol. Wat mij bij de inhoud van mijn eigen winkelmandje brengt, mìjn pondje-door-het-mondje in de gedaante van taart, geitenkaas, roomboter, witte bolletjes, vega-hamburgers, pindasoep, cashewnoten en pure chocola. Ja, ik had geen zin in taai desembrood en ook een warme havermout met fruit kon mij niet over de streep trekken. De lunch is nog ver, laat staan het diner. Maar eigenlijk wilde ik gewoon lief, leuk, lekker met Kees.

Ik zal jullie toch maar op de hoogte brengen van de situatie in huis en wat ik o zo graag wil met mijn mandje zoet en zacht.
Ik wil dat Kees een moment afgeleid is van zijn pijn, ondraaglijke zenuwpijn. Hij ligt al een paar weken op bed omdat hij niet kan zitten of staan, laat staan lopen. Zenuwpijn is het ergste dat er is. Honderdduizenden mensen hebben het en er is niets aan te doen. Fysiotherapie helpt niet. Masseren gaat niet. Als ik maar met een vinger naar hem wijs, kreunt hij van de pijn.
Ik speur alle boeken af van de tijd dat ik natuurgeneeskunde leerde. Internet erbij, niets helpt. CBD-pleisters zijn gisteren binnengekomen, maar moeten hun werking nog waarmaken.
Eergisteren zijn we middels een helse reis naar een BSR-therapeut gegaan. Body Stress Release in Eibergen of all places. Bij thuiskomst had Kees een moment verlichting, hoop en vertrouwen gloorden. Toen was de pijn er weer. Hoe lang moet hij dit nog doorstaan?

,,Wanneer ben je uitgeteld?”
,,Over drie weken.’’
Drie weken! Ik heb het Mysterie gebeden me de weg te wijzen, aanwijzingen te geven. Drie weken moet uit te houden zijn. Toch?

De aanwijzingen gaan door. Ik ben het ontvangststation tussen de speakers.
,,Ben je brood aan het inslaan?’’
Een blind paard ziet dat Broodvrouw brood inslaat. Mijn geprikkelde zenuwen willen gillen of zij soms Pampers aan het inslaan is. Gelukkig is Broodvrouw van het pleasende soort.
,,Ja! Dat zie je goed, heel goed! Het brood was in de aanbieding en ik sla alle aanbiedingen in voor de vriezer, want dan heb ik voorraad als ik straks gevloerd ben.’’

Dreig ik gevloerd te raken? Ik poets en was en kook en snoei en wied en draaf. Moet ik voorraden inslaan? Brood en pampers? Ligt incontinentie op de loer? Het ene moment ben ik het trotse voorbeeld van gender-neutraal het leven aangaan, het andere moment zak ik door mijn hoeven.

,,Als je nog rompertjes moet, ik heb splinternieuwe eentjes.’’
Eendjes? Jonge eendjes, oude eendjes, gele eendjes, badeendjes!
Maar Kees kan nog geen vijf minuten in een warm bad met genezende magnesiumolie.
,,Ik heb alleen tweetjes, eentjes hebben ze in het ziekenhuis.’’

Ziekenhuis? Ik schrik me rot. En wat zijn rompertjes? Moet ik die voor Kees halen? De zenuwpijn komt uit zijn romp: vanuit zijn rug steken en branden zenuwbanen zijn billen en benen in.
Op het cruciale moment van onthulling, het moment dat ik als radio tussen de speakers wil komen voor opheldering, komt de kassadame tussenbeide met een roze kammetje. Gaat het om het roze kammetje of moet ik de juiste barcode vinden? Wat de Cannabis bij Kees nalaat, doet hij bij mij dubbel. Ik zie nu overal een aanwijzing in.

ogen ~ Anne Vellinga


Pampervrouw duwt haar beide karren voorwaarts, waarbij de link ertussen zichtbaar wordt: twee minihandjes piepen boven de rand van de voorste wagen uit. Niet te geloven dat die kolossale pampers stuk voor stuk gevuld gaan worden door het mini-lijfje van de vlinderhandjes. Pampervrouw draait zich nu helemaal om. Lippen knalrood, tanden spierwit.

,,Als je toch boodschappen doet, moet je langs het Kruidvat, die hebben navelbandjes en trappelzakken.’’
Moet ik, moet Kees…?
 ,,Woon je nog waar je woonde? Dan stuur ik een kaartje als het er is.’’
 Voor het er is, duwt ze de broodkar in mijn rug.

Ik wil heus wel vooruit, graag zelfs, maar de weg is geblokkeerd door Pampervrouw die opgaat in roze haarkammetjes, roze haarspeldjes, roze haarstrikjes en een roze haarborsteltje, ongetwijfeld zeer schattig in de haartjes van het hoofdje van de vlinderhandjes, maar broodkar drukt door.

Geïrriteerd draai ik me om. Ten lange leste zie ik wat ik had gezien als ik zonder tussenkomst van mijn eigen sores geluisterd had: geen vetrollen, hangwangen, blubberborsten of zwembanden, ook geen zenuwbanen gierend door lijf en leden, hart en ziel.
Op het eind zie ik waar het allemaal om draait.
Broodvrouw draagt de toekomst in haar schoot en in haar vriezer komt het brood.

Hoe Kees mij van de ellende afhielp, lees je bijvoorbeeld hier:
https://annevellinga.nl/2012/01/21/koutje/

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

24 reacties

 1. Arme Kees! Ik hoop dat de pleisters hun werk doen. Gisteren zitten zweten op een blog, die ik morgen wil posten. En wat komt erin voor? Geen zwangere vrouw maar wel een hele dikke boodschappenkar ivm inslaan uit Corona-angst. Maar een geliefde die lijdt is veel erger. Daarom hoop ik ook voor jou op Beterschap!

  1. Wat een lieve woorden Anne, ze komen binnen, dankjewel ~ en wat een toeval dat jij ook net aan het schrijven bent n.a.v. een hele dikke boodschappenkar. Ik kijk ernaar uit. Warme groet!

  1. dat is precies de vraag Klaske; zenuwpijn is de moeilijkste pijn om weg te krijgen en honderdduizenden alleen al in Nederland hebben ermee te kampen… dat dringt pas echt tot je door als het je huis insluipt… maar we geven niet op en hopen zenuwpijnfluisteraars te vinden of te worden…

 2. Och arme Kees en arme Anne. Zenuwpijn is vreselijk.
  Mag ik twee tips geven? 1) een TENS-apparaat. Kunnen jullie met de fysio bespreken.
  2) inwrijven met een doorgesneden Spaanse peper. Niet tegelijk met de TENS trouwens.
  Ik heb beide tips destijds van de pijnbestrijder gehad en warempel, het hielp. De peper even, de TENS langer.
  Hopelijk doen de pleisters iets, of iets anders dat hem snel uit zijn lijden helpt. Daarmee doel ik niet wrang op de idioterie rond corona, maar op het pijn-lijden.
  Voor jullie allebei veel sterkte en veel liefs <3

  En een mooie blog over de vrouwen 🙂

  1. Wat een fijn meeleven en goede raad, Marjolein! Ik had het vanochtend gelezen voor ik zelf voor mijn schouder, haha, ik heb ook wat, naar de acupuncturiste ging en gelijk vroeg of ze ook zenuwpijn kan verhelpen. Dat is heel moeilijk, ook met acupunctuur zei ze heel eerlijk. Toen noemde ik jouw advies, het TENS-apparaat. Die had zij in de kast en gaf ze gelijk mee!
   Vanmiddag moesten we weer naar Eibergen voor de BSR en Kees had hoopvol het dunne opblaaskussentje van mijn nieuwste vriendin onder de billen en de TENS op de pijnlijkste plekken in de rug – ondraaglijk bleek het op dat moment te zijn. Kussentje weg, apparaat af en kreunend ging de reis verder.
   De terugreis was even hels, haast nog erger, meermaals stoppen om even te staan, wat dan weer zoveel pijn doet, etc. Eenmaal thuis gauw in bed viel hij in slaap! Na een uur was de pijn ‘twee streepjes’ minder…
   Misschien morgen het TENS-apparaat nog eens proberen liggend in bed.
   Heel fijn dat je het aanraadde en dat we dat ding nu in huis hebben en het kunnen uittesten. Je bent een lieverd. Dankjewel.

   1. Wat jammer dat de TENS (nog) te heftig is Anne. Ik gun jullie verlichting voor Kees.
    Hopelijk helpt hem snel iets en krijgen jullie allebei weer war rust.
    Dikke liefs! x

    1. Hij gaat het straks weer proberen, liggend. Het zou zomaar kunnen dat het kwam door het zitten, wat hij eigenlijk niet kan, maar nodig was om de BSR te bereiken.Ik laat het je nog weten! En ook iets dat niet blijkt aan te slaan hoort bij de zoektocht naar ‘verlichting’ Liefs!

 3. Zo’n nare pijnlijke en vervelende situatie, zorgelijk ook. Zowel voor Kees die het ondergaat als voor jou. Je staat machteloos, kunt alleen verzorgen en vertroetelen. Ik hoop dat er met de pleisters en de BSR snel verlichting van pijn komt want zo’n snijdende pijn holt een mens uit. Herkenbaar en dat gun je niemand. Beterschap, sterkte, warmte en nog meer voor jullie tweetjes.

  1. Wat lief Ellie ~ en hoe je dan tussen de regels iets blootgeeft van je eigen pijn… dat raakt me nog het meest. Dankjewel voor je warmte.

 4. Ik hoopte even dat ik over een boze droom aan het lezen was Anne…. Maar het is echt…. Nog erger dan mijn eigen situatie momenteel na de prostaatoperatie al heb ik de hoop op verbetering nog niet opgegeven. Dat wens ik jullie ook van ganser harte!

  1. Ach Peter! Ik lees je te weinig merk ik nu tot mijn verdriet ~ ik wist helemaal niet wat jij voor akeligs meemaakt. En dat je dan zo aandachtig en open mijn blog leest – ik kan me voorstellen dat je eerst dacht dat het een droom was; ik begon ook gewoon te vertellen wat ik meemaak in de winkel, en toen kwam het hele verhaal er vanzelf uit – en dat kan je als lezer’ op het verkeerde been’ zetten…
   Fijn dat je reageert en hier iets over jezelf vertelt. Ik ben blij met jouw lieve wens en wens jou ook een mooie verbetering van je gezondheid. Dikke liefs erbij.

 5. Goh, Kees en Anne wat is deze machteloosheid voelbaar, onuitstaanbaar en vooral wenselijk dat er een ontspanning in mag gaan komen. Wat een mooie blog deel je hierin met ons,Anne. Zomaar iets wat nu in mij opkomt omdat ik zo graag zou willen iets kleins te kunnen betekenen voor jullie : op YouTube klanken of muziek opzoeken met bepaalde Hertz frequenties die werken op ontspanning van het zenuwstelsel. Andere optie is een app downloaden van Insight Timer waarop honderden muziekjes in idem dito variaties te beluisteren zijn , als ook fraaie meditaties die wellicht wat afleiding kunnen geven. Hulpoefeningen die vaardigheid kunnen bieden om te pijn te ervaren maar ook je eraan te herinneren dat je uiteindelijk meer bent dan die helse pijn. Principe je hebt pijn maar je bent niet die pijn . Nou ja misschien nu wat veel gevraagd … Tja dit is misschien iets meer voor jou Anne als voor de nuchtere Kees . Maar toch als je het nergens meer kan vinden probeer je toch soms uit gekkigheid weer eens iets anders dan normaal. En last but not least ? wel eens gehoord van Joe Dispenza, medisch medium ..wie weet kun je die aanschrijven of ‘ bellen’ . Hij krijgt bij ernstige klachten door als kanaal welke praktische toepassingen er zijn om te genezen. In elk geval vanuit mijn Hart oprechte beterschap en vooral wat verlichting toegewenst. Voor jullie saampjes . Liefs ✨???❤️?✨

  1. O Lidwien, je zit helemaal op de lijn die ik momenteel aan het aftasten ben! Ik roep dan het Grote Mysterie en sla een van mijn medische boekwerken open bijvoorbeeld – en zo kwam ik bij het metaal koper dat bij zenuwpijn kan helpen – prompt vind ik een ringetje van koper, pro deo en krijg van de acupuncturiste die mijn schouder behandelt met veel succes, bijna genezen nu, een doosje pilletjes met Zink en…Koper! Dat zag ik thuis pas. En herinnerde me een geweldige leraar, Leo Klein heet hij, die me veel heeft geleerd over de relatie tussen planeten en bomen en metalen – vanuit dit gezichtspunt is Koper het metaal van Venus, de planeet van de liefde. Toen voelde ik ineens iets gebeuren in mijn ziel, dat het de liefde is waar het omgaat – zoals die baby in de buik van de dame achter me –
   En nu voel ik ook zoveel liefde in alle goede raad, van tastbaar als een TENS tot wensen en warmte en dan kom jij met helende muziek en een medisch medium – ik krijg er gewoon energie van en tranen in mijn ogen.
   Weet je, ik zei gisteren toevallig nog tegen Kees dat geluid, de trilling van geluid wel eens helend voor hem zou kunnen zijn. ‘Hoezo?’ je hoort het hem zeggen. Nou, zei ik, omdat je heel veel geluiden maakt om de pijn draaglijk te maken. Hij zweeg meteen. Maar vandaag in de auto deed het zo pijn en kreunde en steunde hij verschrikkelijk. Ineens zei hij ‘ik ben blij dat jij meegaat, want bij jou kan ik kreunen.’
   Van die dingen…
   Ik ga aan de gang met je adviezen. Dankjewel lieve kattenfluisteraar.

  1. O Mieke, die humor van jou! Als iets gezond maakt, is het dat. Mijn moeder had humor en die mis ik nu en dan krijg ik die van jou. DANK!

 6. Ooohh die lieve grote rustige Kees, wat een pijn zal hij hebben. En jij voelt de pijn en zo lief hoe jij alles er aan wilt doen om hem te kunnen helpen. Liefde is een bijzonder prachtig iets. Hou je jezelf ook een beetje in de gaten 😉
  Zo zie je maar dat een ieder bezig is met zijn eigen belevingen, zijn eigen problemen heeft. Je kunt wegen welke er zwaarder zal zijn, maar je kunt nu eenmaal niet ieder zijn last dragen =) Zo zijn romper en broodvrouwtjes ook druk bezig, en hoe mooi is het toch door jou verteld aan ons.
  En wat een lieve reacties heb jij hier gekregen, en vele goede tips. Hoop van harte dat ze gaan helpen!
  Veel beterschap en warme groet xx

  1. Je woorden resoneren in mijn hart, om bij de helende werking van geluid te blijven… dankjewel lief Achter Grondje dat alles omvatten kan

 7. Als je geliefde pijn lijdt kan ik me zo goed voorstellen dat je antwoorden op kwellende vragen overal zoekt… zelfs in dit soort gesprekken. Humoristisch beschreven! Maar intussen heb ik het te doen met Kees hoor, bah. Ik ken jou (jullie) nog niet zo goed, dus weet niet of de oorzaak van deze pijnen bekend is? Mijn echtgenoot heeft jarenlang geleden onder dergelijke pijn; het bleek een versleten tussenwervelschijf te zijn. En daar is gelukkig iets aan te doen. Ik wens Kees beterschap, en jou óók aandacht voor jouw eigen noden… (zonder dat kun je de ander niet helpen immers 😉 )

  1. Je kent het van heel dichtbij Anuscka. Jullie hebben gelukkig de oorzaak gevonden en er iets aan kunnen doen. Wij zijn nog niet achter de oorzaak ondanks huisarts en twee therapeuten. Volgende week ijkt een derde therapeut ernaar, een die gisteren door de huisarts is aanbevolen. Als dit niets oplevert, pas dan kan er een doorverwijzing komen naar een specialist en/of scan. Intussen hebben we een manier aangereikt gekregen die de scherpe randjes van de pijn afhaalt. THC, de werkzame stof in cannabis – het liggen is nu draaglijk en daar zijn we al blij mee.
   Heel lief dat je ook aan mij denkt! Op dit moment kom ik niet verder dan het afzeggen van allerlei (leuke) afspraken en een paar keer per dag plof ik naast Kees voor een heerlijk hazenslaapje!

   1. Wat fijn om te horen dat de THC ook voor Kees helpt! Ik heb daar meer goede verhalen over gehoord. Hopelijk kan de derde therapeut ook verlichting brengen. Niets zo naar als pijn (en al helemaal als je niet weet waarom). Sterkte!

    1. het doet echt goed dat je zo meeleeft Anuscka ~ tot nu heeft Kees jammer genoeg nog steeds zoveel pijn – gisteren voor het eerst de manueel therapie, heeft wel wat weg van Body Stress Release – in overleg met de huisarts geven we het een paar keer kans en als er niets verandert toch een MRI. Maar idd heel fijn dat de THC de pijn draaglijker maakt. Warme groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *