Auteur & kunstenaar

Vogelbescherming

Gisteren was de nationale tuinvogelteldag, waar ik niet blij mee was. De vogels hielden zich schuil door de kou, en zijn ook nog seizoengebonden. In mijn eigenwijzigheid meldde ik dit bij de Vogelbescherming. Tot mijn verrassing kreeg ik een mooie reactie terug. En zo snel. Dat mag wel in de krant, cq. Blog.

 

Beste mevrouw Vellinga,

Hartelijk dank voor uw reactie.
Door het slechte weer (wind en regen) hielden veel vogels zich schuil. Ook het zachte winterweer is van invloed op het lage aantal vogels in veel tuinen. Veel vogels die in de winter in onze tuinen zitten zijn namelijk bosvogels die naar het stedelijk gebied zijn getrokken. Dat doen ze als er in het bos weinig of minder makkelijk voedsel te vinden is, vaak veroorzaakt door kou of sneeuw.
Nu is er door het zachte weer  nog voldoende voedsel in bossen en in het buitengebied te vinden. Wanneer het kouder wordt trekken de vogels meer naar de steden en de tuinen toe. Wanneer het kouder is, trekken er ook meer vogels vanuit noordelijker gebieden, o.a. Scandinavië, naar ons land om te overwinteren. Ook deze aantallen zijn nu lager. Wanneer het nog kouder wordt is de kans dus groot dat u weer meer vogels gaat zien.
Bij het interpreteren van de cijfers van de tuinvogeltelling houden we natuurlijk rekening met de omstandigheden tijdens het telweekend. Ook een minimale score is van belang om de statistieken compleet te houden. Ik begrijp uw teleurstelling en ik kan me goed voorstellen dat u graag met trots al deze prachtige soorten had ingevuld. Toch zou het fijn zijn als u uw score nog wilt doorgeven. Dit kan nog tot 16 uur vanmiddag op onze website: http://www.tuinvogeltelling.nl/index.cfm?act=form.stap1   
Wellicht zijn de gemiste vogels van dat moment door een ander geteld.

Met vriendelijke groet,
Lilian van Doggenaar
Medewerker Servicecentrum

Vogelbescherming Nederland
Boulevard 12
3707 BM  Zeist
tel 030 6937700
fax 030 6918844

     Lilian, als dank een zoekplaatje van een ijsvogel in onze tuin, zomer 2011

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

2 reacties

 1. Anne,
  Als je op de foto klikt, wordt hij groot en kun je zien dat het geen papegaai is.
  Dat wist je misschien nog niet!
  Leuk die info over vogels. Ik zag ook geen “kip” in mijn tuin.
  Groeten,
  Gertjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *