Auteur & kunstenaar

Inspiratie met inkt

Er zijn momenten dat je even wat anders moet doen, wilt doen, zou willen doen. Maar wat? In dat geval is inkt het aangewezen medium, het is vloeibaar, het is kleurig, het is gewillig, het vlekt en loopt uit en doet wat het wil. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op, en dat gaat nog vanzelf ook. Ideaal als je niets kunt. Niets weet.
Dan ga je een workshop doen bij Karen van Deuren van Heelbeeld.

Neem een vel papier. Dit kan goedkoop onbedrukt krantenpapier zijn, maar ook stevig aquarelpapier.
Je houdt het droog of je maakt het nat.
Neem wat flesjes met gekleurde ecoline van Talens bijvoorbeeld. Met drie kleurtjes kom je al een heel eind: magenta rood, cadmiumgeel en Pruisisch blauw. Hiermee krijg je mooie mengkleuren, want alles gaat door elkaar lopen! Eventueel wit om op te lichten, zwart om donkerder te maken. Kwast kan, hoeft niet.

Ik ben van het gieten en druppen, blazen en bewegen. Ik houd ervan om de inkt uit het potje te laten druppen op het papier en te kijken naar de wolkachtige vormen die ontstaan. Volgende kleur erop of ernaast. Blazen, papier bewegen en kijken wat er gebeurt.
Natuurlijk kun je ook met de kwast aan de gang. Vlekken en strepen en vlakken, het maakt niet uit.
Spelenderwijs vul je je papier. Je laat het drogen aan de lucht en als je geen geduld hebt, blaas je je werk droog met de warme fohn. Hierbij gaan druppels uitlopen, niets blijft wat het was. Helaas heb ik hier geen foto’s van, dus zal ik even een randje laten zien dat ik niet bewerkt heb, want het bewerken komt daarna.

vlekken
vlekken

pen en inkt 005 - kopie (2)

Nu komt het volgende plezier: wegdromen in het kleurenspel, zoals je als kind naar de wolken kijkt en er dan kastelen en reuzen en gezichten en paarden in ziet.
Zie je eenmaal een vorm opduiken in het kleurenspel, dan versterk je dat met een dunne viltstift. Mijn vel was zo vol wolken dat ik begonnen ben met een hele dikke viltstift kaders af te bakenen, alsof je door een vergrootglas kijkt. Binnen die kaders ben ik met de dunne stift aan de gang gegaan.

pen en inkt 005

Verder kijken en je ziet steeds meer.
Tot slot kun je met kleurpotlood of verf of stift wat bijkleuren.

pen en inkt 004

bloementuin
bloementuin
boswezen
boswezen

Volgende stap kan zijn dat je er de mooiste stukjes uitknipt en die op een kaart plakt, dan ben je gelijk klaar met je kerstkaarten.

Voor meer inspiratie moet je bij Karen van Deuren zijn, haar workshops zijn een aanrader.

http://www.heelbeeld.com/

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

11 reacties

  1. Wat mooi Anne, dat je dit deelt! En wat een goede tip voor als het niet lukt met schrijven en schilderen, voor als ‘niets’ lukt zoals nu bij mij het geval is….dank! Leuk verteld in je blog!

  2. Jouw boswezen is een wijze en vriendelijke figuur die een paar boeken ‘draagt’. Dit onder toeziend oog van een vis…….

    Dat is wat ik er in zie 🙂 Maar ik vind het vooral interessant en mooi! Fijne afwisseling voor denk en schrijfwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *