Auteur & kunstenaar

Bij Boekhandel Dekker en van de Vegt in Nijmegen – Heden (1)

Het zijn stormachtige dagen met stormachtige ontmoetingen in Nijmegen, Tiel en Arnhem. En deze storm moet ons wel hebben. Om te beginnen in Hoorn, waar we vooraf een boodschap doen. We zijn amper over de drempel of een rukwind bestormt de winkelruit, die achter ons in scherpe scherven uiteen valt. Op de snelweg naar Nijmgen rukt de wind een auto zijwaarts, bijna tegen de onze aan. We bereiken Nijmegen op tijd en zonder kleerscheuren.

Het is zoeken naar een parkeerplaats in de spiralende parkeergarage. De bovenste verdieping heeft nog een te smal plekje, waar we net in passen. Mijn broer komt als gewoonlijk toevallig net langs als je hem nodig hebt. Als kenner van het moderne Nijmegen weet hij de weg naar de nieuwe Dekker van de Vegt.

Dekker en van de Vegt is geen eendagvlinder, ze bestaan ruim anderhalve eeuw, waarin ze telkens met hun tijd meegaan. J.G. Dekker en W.J. van de Vegt beginnen in 1856 in Utrecht een kantoorboekhandel en al gauw beginnen ze ook een uitgeverij om 66 jaar later, in 1922, te verhuizen naar Nijmegen. Daar start net de Katholieke Universiteit en Dekker en van de Vegt zien hun kans: naast de hoofdvestiging in de stad, vestigen zij zich ook op de campus van de universiteit. Ze worden de belangrijkste uitgever van academische werken en groeien uit tot een gerenommeerde boekhandel.

In de jaren dat ik in Nijmegen en wijde omstreken woon en werk, ga ik elke week naar Dekker en van de Vegt, eerst in de Passage Molenpoort, later op Plein 1944. Ik voel me er ‘domweg gelukkig’ en na uren snuffelen kom ik elke week thuis met een nieuw boek. De eerste keer lijkt het een eigenaardige naam voor een boekhandel, maar het is een mantra die je bij blijft en boven plopt zodra een andere boekhandel een dubbele naam heeft.

Het doet me pijn dat Dekker en van de Vegt in 2013 onderdeel van Polare worden, het klopt niet voor mijn gevoel en heimelijk ben ik blij dat Polare kort daarop failliet verklaard wordt. Op grond van alles wat ik in Nijmegen ervaren heb, kan ik me niet voorstellen dat ze het erbij laten zitten. Maar hoe gaan ze het aanpakken? Crowdfunding! Typisch eigentijds en typerend voor Nijmegen, daar krijg je de mensen warm. Binnen een week hebben ze 150.000 euro bij elkaar en op 21 maart 2014 begint een nieuwe lente: een doorstart onder de oude naam.

7846_P3240006

De nieuwe Dekker en van de Vegt zit op de Marikenstraat 29 in een nieuw pand met hedendaagse uitstraling: breed, uitnodigend, licht en heel ruim.
Eva- Terra incognita

Binnen is het als altijd een oase van boeken, wat een ruimte!

En dan begint het. In de ambiance van mijn vertrouwde boekwinkel vergeet ik de griep en nestel me dik ingepakt in twee broeken en een enorm wollen vest achter mijn tafeltje. En zie! Daar komen ze, mijn Nijmeegse vrienden door dik en dun, het Groeten en Ontmoeten begint!

Vanwege de privacy geen namen bij de gezichten, laten we het houden bij de achtergrond van de winkel.

op het doek de namen van de aandeelhouders
op het doek de namen van de aandeelhouders
op de achtergrond de royale entree
op de achtergrond de royale entree
hier zie je hoe de schrijver nou eenmaal altijd op de tocht zit
hier zie je hoe de schrijver nou eenmaal altijd op de tocht zit
op de achtergrond de andere kant van de winkelruimte
de andere kant van de winkelruimte
signeren in een zee van ruimte is je voelen als een vis in het water
signeren in een zee van ruimte is je voelen als een vis in het water
het duurt even voor ik hem herken, maar dan is het ook weer levend als vuur
het duurt even voor ik hem herken, maar dan is het ook weer levend als vuur

 

Eva- Terra incognita

Het is zonneklaar dat Nijmegen het ijzer smeedt als het heet is: er zijn veel boeken gekocht en van een persoonlijke opdracht voorzien, fijn voor lezer, schrijver, uitgever en boekhandelaar, want Dekker en van de Vegt moet blijven en Uitgeverij Bagage ook!

http://www.dekkervdvegt.nl 

http://www.uitgeverijbagage.nl

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

14 reacties

  1. Anne, je bedoelt vast 1856 (3e alinea) hierboven. 😉 Leuk om te lezen dat het de boekhandel weer goed gaat mede dankzij diverse aandeelhouders. Mooie lichte ruimte inderdaad. Fijn dat het een geslaagde groet en ontmoet was!

  2. Er is geen mooiere of betere winkel dan die om een om andere reden je aandacht krijgt,
    Wat ik zie op de foto’s bevalt mij zeker, vooral ook je boek.

  3. Hartverwarmend , herinneringen die als gouden draadjes weer helder worden verbonden met het NU ! De harts verbindingen die weer zijn gemaakt op jullie dag zijn prachtig .

  4. Wat fijn om te lezen dat het met de boekhandel weer de goede kant op gaat. Want zonder boeken kunnen we gewoonweg niet!
    Het is ook super om te lezen dat het groeten en ontmoeten uitstekend verliep 🙂 Heel leuk!

    1. Dan zou ik er zeker vaker heengaan, Joep! Leuk dat je mijn website hebt gevonden en ik hoop dat die je goedkeuring kan wegdragen, want jij maakt zelf ook goede websites… Groet, Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *