Auteur & kunstenaar

Energietransitie

bron ~ pen en inkt

Voor hij zich heeft omgedraaid val ik al op hem, zijn piekhaar, sjaaltje, maar vooral zijn oorbellen.
‘Leuke oorbellen.’
Hij haalt er gelijk een uit zijn oor, een damsteen, maar dan mooi.
‘Ecologisch verantwoord, puur hout.’
Hij stopt hem terug, dwars door het gapende gat in zijn oorlel.
Terwijl ik aan het bijkomen ben van het onverwachte gat, vraagt hij of ik Vandebron ken.

Tomas van Duin 260x330
En dan raken we pas goed met elkaar in contact.
Binnen vijf minuten zitten we volledig op één lijn over energie en groene stroom en boeren die wind opwekken en zonnekracht, hoe hun overschot direct naar de klant gaat voor veel voordeliger tarieven dan de gangbare. Hier houd ik van, het liefst was ik onafhankelijk van de economen die Nederland regeren en kapot maken.

Tomas van Duin, zo intiem zijn we al, is van de generatie waar ik vertrouwen in heb, studenten die niet streven naar macht, maar zich bewust zijn van de kwetsbaarheid van alles.

 

Ik val van de ene verbazing in de andere als hij me inwijdt in zijn leven als wereldreiziger, zijn werk voor Vandebron en dan is hij ook nog coach in de Energiemodule op de Bildung Academie. In het leven van Tomas hangt alles samen. De Bildung Academie is een post-universitaire opleiding waar de beste hoogleraren studenten voorbereiden hun eigen weg te zoeken in onze razendsnelle, complexe wereld vol tegenstrijdigheden die het leven kunnen maken of breken. In zijn bijbaantje bij Vandebron laat hij toevallige passanten kennismaken met groene energie rechtstreeks van de boer, waarbij hij de vrijheid behoudt om wereldreizen te maken, alles te zien en aan den lijve te ondervinden.

Met rode oortjes onderga ik een energietransitie die mijn vertrouwen in het leven, de mensheid, de wereld en de goden almaar groeien doet.
‘Waar blijf je?’
De vertrouwde stem van Kees zet me terug op de grond bij de uitgang van de AH. Hij heeft de boodschappen al in de auto gezet en was me kwijt.
Met een glimlach zet Tomas de websites waar alles te vinden is op een snipper papier:

http://www.vandebron.nl

http://debildungacademie.nl

 

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

20 reacties

 1. Oh Anne, die Thomas een man ook naar mijn hart. Geen geld en macht maar respect voor alles wat leeft , groeit en bloeit om een ecologisch verantwoordde manier.
  Wat een bijzondere ontmoeting had je weer. De oorbellen vind ik iets minder maar die zullen ook wel verantwoordt zijn.
  Zit nu mijn eten naar binnen te schuiven ga zo meteen op de aangereikte sites kijken.
  Dank voor je boeiend verhaal. Geen woird teveel he

  1. Ha Dimph! Ja leuk hè zo’n ontmoeting, en ik ben ook blij met de websites, had van beide nog niet gehoord, terwijl ik heel nieuwsgierig ben!

  1. Dank je! Kun jij ook! Gewoon ecoline laten druppen op papier, kijken of je wat ziet en dat uitwerken met kwast en stiften 🙂

 2. Zoals jij hem beschrijft, een jongen naar mijn hart. Het beloofde stukje heeft hier ook mee te maken. Maar op dit moment help ik te veel mensen en kom nog niet aan mijn eigen dingen toe. Door zo’n jongen krijg je heel veel vertrouwen in de toekomst toch? Mijn kinderen vonden mijn minimaliseren van de stroomrekening als tiener “hoogstvervelend”. Nu scheppen ze op over een computer die maar 5 Watt gebruikt.

  1. Hoi Kees! Jouw stuk komt als de tijd rijp is, altijd welkom.
   Ik ben blij met zo’n ontmoeting en er zijn nog veel meer van die leukerds die we tegen het lijf kunnen lopen 🙂 Groetjes x

 3. Wat geweldig om te lezen. Deze blog betekent heel veel voor mij. Dit is wat mijn werk leuk maakt en mijn motivatie hoog houdt om op straat en in winkels het gesprek met vreemde mensen aan te gaan. Dit laat me weer in zien dat elke dag dag vol zit met kansen tot nieuwe inspirerende ontmoetingen.

  Ik vond het heerlijk om met jullie te praten. Jullie houding ten opzichte van het leven en duurzaamheid inspireert me en geeft me veel hoop in mijn medemens.

  Geweldig stukje, had het niet beter kunnen schrijven!

 4. dat eigen- zinnige …niet het eigen belang , naar het algemeen belang…er zijn er gelukkig velen die aan onze toekomst denken…wat een ontmoeting …prachtig 😉

 5. Wat een bijzondere ontmoeting weer. Ik kende Vandebron niet moet ik eerlijk bekennen. Ik heb even op de website gekeken en ga me daar morgen eens serieus in verdiepen.
  Mooi dat je ook dit soort zaken voor het voetlicht brengt.

  1. fijn Annette, dat beschouw ik als een goed bericht, en fijn dat je van dit stukje een goed gevoel krijgt, hebben we soms hard nodig 😉

 6. Lieve Anne, geweldig weer ,wat een leuk contakt met Thomas vandebron en met Kees weer naar de bron van alle dag ,TOPPIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *