Auteur & kunstenaar

Familiemycelium – broer en zus (3)

detail jaarkalender Anne Vellinga

David Hamilton is dood, de fotograaf van de omstreden zwijmelfoto’s. Ik vond ze prachtig en had er eentje boven mijn bed; een vrouw met een fiets in een landschap dat vervloeide met haar lange witte jurk. Een onnavolgbaar voorbeeld. In die tijd was mijn broer soldaat en met zijn scherpe blik en vlijmende tong werd hij een kranige kerel die elke week vol humor een ander avontuur opdiste. Wat hij van die foto zei, weet ik niet meer; ik had geen oren naar een scherp oog op mijn zwijmelfoto. En dat is jammer.

Zo verschillend als we zijn, zo gelijk zijn we. Ik vertel daarover in mijn blogs over het familiemycelium. Hoe wonderlijk de sporen van je familie zich manifesteren in je alledaagse leven. Soms ijzersterk zoals met de zwaluwen in het tweede myceliumblog, soms terloops, zoals in de chat die volgde op dat blog.

Je hebt dat mycelium met je boer?
Jazeker
Zonder r!
Ooo, dat zag ik niet. Ik verander het! Ben benieuwd of meer mensen dit opvalt
Ze zullen ‘t ongetwijfeld begrijpen
Of niet eens opmerken
Allemaal oud en geen leesbril
Gelukkig wel mooie foto’s erbij van jou
Jawel, maar ik vind dit soort fotografie ook wel een beetje amateur-fotografie
Ik wou dat ik het kon
Jij kunt dat ook
Ik wou dat het waar was. Martin Kers is er beroemd mee geworden
Ja, maar ik zag eens een foto met een fel rood autootje nog net zichtbaar. Die zou ik dan weghalen, in ieder geval dat kleurtje
Bij Martin
Ja, mooi landschap met een boerderij, maar dus ook nog net zichtbaar de felle rode neus van een auto en dat in een pastel groene foto

En dan duikt het mycelium op. Zonder elkaar te kunnen lezen, schrijven we precies hetzelfde, maar dan anders:

Dat is een beetje dom, vast niet gezien, kan toch niet bedoeld zijn als reclame dat rood goed te zien is in het verkeer
Als ‘t om de auto zou gaan was dat juist oké geweest

Zie, daar heb je dat mycelium weer! We denken tegelijk bijna hetzelfde, maar dan anders. Is zowat alweer een blog, maar dan zou die foto erbij moeten en dat mag natuurlijk niet, als hij al te vinden is
Bovendien wil ik geen commentaar leveren op een ander
Waarom niet?
De beste stuurlui staan aan wal en Martin kan zijn centen ermee verdienen, dus is het goed

David Hamilton, de man die zoveel pubers in andere sferen bracht, pleegde zelfmoord omdat de hele wereld plotseling op scherp naar hem keek.

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

12 reacties

  1. Ik heb ook nog even gegoogled, kende David Hamilton wel, maar nou ook weer niet zo goed qua persoon en qua fotografie. Wel mooi hoe je alles weer verwoordt Anne, ook het ‘zus en broer zijn’.

    1. wat bijzonder dat jij hem ook gegoogled hebt, Ellie, net als Dimph en wellicht meer mensen – in mijn ogen ving hij de tijdgeest van verlangen en hoop, de romantiek die nu zo ver weg lijkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *