Auteur & kunstenaar

Het geheim van de ekster

PENTEKENINGEN
focussen

Ik houd van geheimen, helemaal als ze van een ekster zijn. Gisteravond ontdekte ik een geheim dat nog niet opgelost is. Ik loop naar de schuur waar ik mozaïek, rolt er een zwart-wit bolletje over de grond naast deze schuur. Het duurt even voor ik er een lange veer uit zie steken. Het is een vogel! Een levende vogel. Een ekster. Hij blijft rollen, van links naar rechts en terug. Wat heeft hij?Is hij tegen het raam gevlogen? Heeft hij zijn pootjes gebroken? Heeft hij iets verkeerds gegeten? Wat kan ik doen?
Lukkie naar binnen, want zo’n wiebelige vogel trekt natuurlijk al gauw de aandacht van een kat. Daarbij huizen hier marters, wezels en een hermelijn heb ik ook al gespot. En een uil.
Eerst maar eens wat meelwormen naast de ekster gelegd voor geval hij honger heeft. Zelf ga ik ook eten. Hutspot natuurlijk. Na een uur is het echt donker, Ajax is nog niet begonnen en de ekster rollebolt nog steeds. De dichtstbijzijnde vogelopvang zit in Halle wel 30 km verderop en Ajax begint zo en dat moet ik zien en op Twitter verslaan sinds ik fan ben.
Verhuisdoos gehaald, ekster erin op bedje van hooi, want dat gladde karton lijkt mij niks. In de propvolle, doch tochtvrije schuur gezet. Flappen stevig dicht. Kan hij rustig slapen, voor even of voorgoed. Houtmand zonder hout op de doos ter voorkoming van wat eigenlijk. Welterusten zeg ik nog, en ‘morgen gezond weer op’. Onsterfelijke woorden van Sonja. Peter R. de Vries kan haar wel killen op DWDD, hij kan niet in haar schaduw staan.

schuur met de mand op de doos met de ekster

Goed. Vanochtend in de ochtendjas, voor douche en ontbijt als eerste naar de schuur met de doos met de ekster. Is hij ingeslapen zoals de dierenarts dat een halfjaar geleden voorstelde als een paradijs voor mijn kat die suikerziekte bleek te hebben door zijn kattenbrokjes waar koolhydraten inzitten. Nu eet Lukkie tegen zijn advies in alleen nog rauw vlees en leeft opgewekt door zonder insuline. Katten zijn geen vegetariër, katten moeten rauw vlees. Dit terzijde.

Ik vind het nogal een stap naar de doos met een dood of levend dier erin. Slaapt hij voorgoed of kan ik hem met gebroken pootjes naar de vogelopvang brengen? De lege houtmand staat iets minder keurig op de verhuisdoos dan ik gisteravond in het donker dacht, maar onze schuur is sowieso een oord van wanorde. Eerst maar eens de mand van de doos, dan de flappen met beleid omhoog, want je weet het niet met eksters, ze kunnen petten en kleppen van hoofden trekken zoals die ekster die mijn broer en ik kilometers ver weg brachten toen hij bij ons steeds de balpennen en brillen van tafel jatte. Week later stond in de Gelderlander dat een ekster op de dijk bij Varik, waar wij de onze hadden losgelaten, de sigaar uit de mond van een brommende man had getrokken. Een raadsel. Bij deze opgelost.
Aldus op alles voorbereid doe ik de flappen omhoog: geen ekster! Hij zit er niet in. Hij zat er wel in: hij heeft een poepje achtergelaten als bewijs.
Dan sta je wel even gek te kijken.

Geflapper. Een hallucinerend moment. Fladdert onze ekster doodleuk en ook kalmpjes en toch doortastend tegen het raam van de schuur. Hè? Hoe kan dit? Geen idee, maar handelen is gewenst anders vliegt hij zich alsnog dood tegen het raam. Gauw de deur open en zie! Hij voelt de windvlaag en vliegt sierlijk een rondje door de hele schuur zonder te botsen en zoeft dan de deur uit, over de heg, over de schuur, de vrijheid tegemoet.

Het geheim van de ekster
tegen dit raam vloog de ekster, daarachter waar hij heen vloog

Het geheim van de ekster – een blog van Anne Vellinga

Meer artikelen over vogels lezen? Bekijk ook eens:

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

20 reacties

 1. Wonderen bestaan nog. Leuk klein wondertje was jouw ekster.
  Over je terzijde, dat brengt mooie herinneringen terug. Ik heb Janus ook vele jaren met rauw vlees gevoed. Hij was er dol op. Las later wel dat sommige honden of katten er voedeltekorten door kunnen krijgen.

  1. Hoi Renate! Dat zegt mijn dierenarts dus ook, maar anders was Lukkie al dood, want het lukte de dierenarts niet bloed uit zijn oor te krijgen voor het meten van de suiker en ook niet om insuline in te spuiten, dus dan maar inslapen… gelukkig kreeg ik advies van alternatieve dierenarts en eet hij nu ca. 5 soorten vlees per dag met druppels van de homeopatische dierenarts… en hij doet het er sinds 23 maart goed op, is ook veel kalmer geworden – dreigt een blog te worden 🙂 ~ zo enthousiast ben ik jou hier te zien met Janus, de eerste van Pippi… lieve groet!

 2. Dat was een machoreactie van Peter R. de Vries. Viel me tegen maar ik begreep Sonja ook niet.
  Loslaten Annet.
  Leuke losse schets van de ekster.
  Dieren zijn zoveel intelligenter merk ik met name de laatste tijd op.

  xx

  1. Had ik ook Annette, wellicht anders voorgelicht door Matthijs? Die ook niet echt leuk deed.
   En je opmerkingsgave voor dieren vind ik ook zo goed! Ik merk ook dat met de jaren (ahum) de rust om echt te kijken groeit en dan pas ga je zien waar je eerst aan voorbij liep of gewoon vond… Groet!

 3. Wat een geweldige ervaring, Anne! Dankzij jouw handelen en goede verzorging ekster gered. Als dank een rondvlucht in jullie ruimte voordat hij/zij weer de wijde wereld in vloog. En terug te komen op PRdeV, onuitstaanbare weetal en macho, vind ik dan. Dank voor weer een mooi stukje van je xxx

 4. Anne, je hebt de ekster genezen maar je was te laat opgestaan om hem zelf uit het doosje te laten! Volgende keer wekker zetten! Dat krijg je ervan als Ajax laat zo mooi speelt.

  1. Hoi Klaske! Ja joh, ik was idd geen vroege vogel en er echt niet om 6 uur uit, al scheelde het geen uuuuuren ~ en je brengt me wel op een ijzersterke verdediging waarmee ik mezelf meer dan goed weet te praten: dit was (zij het onbedoeld) een proeve van bekwaamheid! Voor de ekster wel te verstaan – we weten nu dat hij ECHT slim is en heel goed kan manoeuvreren en het gaat redden…. wat we nog steeds niet weten is wat deze slimme, vliegvaardige ekster gisteren uit het lood sloeg – hij kon niet meer op zijn pootjes staan en kantelde alle kanten op – ik had eerst niet eens door dat het een vogel was – wat een VEERkracht! wat mij betreft kan zo bij jong Ajax, want jong was hij vast en wat was het spannend gisteravond!

   1. Die ekster moest zijn evenwicht terugvinden en was daarom naar jou gehobbeld en gewankeld. Even bij jou aarden, een meelworpje eten en hup vliegen maar.

 5. Leuk Anne, hij is dus met kracht tegen het plafond van de doos op gevlogen en aldus was de vogel gevlogen!
  Blijft leuk om je wedewaardigheden te volgen. Mijn 2 al 3 jaar inwonende vogels zijn nog steeds niet uitgevlogen. Dat hopen we met kerst of later mee te maken…maar dan door de voordeur! Lieve groet van Ank

  1. wat leuk je te lezen Ank, ‘tekenend’!
   ik zie gelijk je huis en inwonende vogels en alles wat we samen getekend hebben…
   ik vermoed ook zoiets, moet wel, want hulp was er niet, hij heeft het helemaal op eigen kracht gedaan,
   ik had niet gedacht dat er nog zoveel kracht in hem zat na een ervaring waar hij totaal hulpeloos van was geraakt.
   lieve groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *