Auteur & kunstenaar

Landkaarten

landkaarten
post voor mij!

Landkaarten zijn er in soorten en maten, maar als je er een zoekt om je aanbidders te lokaliseren, vind je de ware niet. Zodra ik ga zoeken, wordt het niks, of het nou huizen zijn, vrijers, vriendinnen, een uitgever of een landkaart. Het vergaat mij als Picasso: ‘ik zoek niet, ik vind’.
Dat is het aantrekkelijke van de kringloop, ik zoek niets, vind veel. In weerwil hiervan fiets ik alle omliggende kringloopwinkels af op zoek naar een wereldkaart. In de vijfde vind ik iets dat er niet op lijkt, een kaart van Europa waar ik geen aanbidders heb. Ik kom met lege handen thuis, op zich een unicum.

kaart van Europa op jute ~ kringloop Doetinchem

Ik open twitter nog maar eens en zie dat ik er drie aanzoeken bij heb: alledrie uit Gaza met brandende huizen en bommen waar niemand over rept. Van twitter is het een kleine stap naar mijn mail. Daar zie ik post van ene Leo. Ik ken geen Leo. Geschrokken dat de aanbidders nu wel erg dichtbij komen open ik Leo.

‘Beste Anne, in je vorige blog schreef je dat je een wereldkaart zoekt om je aanbidders in kaart te brengen. Als trouwe volger van je verhalen doe ik je graag een wereldkaart cadeau. Zoek maar uit of maak er een via Fotocadeaus

Een typisch staaltje synchroniciteit, al zou mijn leraar psychologie het toeval noemen. Hoe vaak ik niet in de clinch lag met hem en zijn geliefde Freud, waarop ik almaar meer dromen, symbolen en synchroniciteit over hem uitstortte, wat wonderlijk genoeg een topscore opleverde op mijn eindexamen, omdat het toeval wilde dat de examinator stiekem op Jung was en instemmend bleef knikken bij mijn opzwepend betoog.

Ik lees Leo drie keer voor ik doorheb dat ik op de blauwe linken moet drukken om te zien uit welke wereldkaarten ik mag kiezen. Rond, recht, gekleurd, gespat, zelfs de Mondriaanversie ontbreekt niet. Mijn keuze valt op een wereldkaart die oogt als de ronde wereld die ik ken. Ik mail hem door en wacht op Leo. Die verschijnt niet.

wereldkaarten
historische wereldkaart

Mail is geen twitter. Het duurt tot de volgende dag. Leo vindt het een prima keuze, maar Anne het is een historische kaart en daar staan nog niet alle landen van je aanbidders op. Ik was mijn aanbidders helemaal kwijt door Leo en klik opnieuw op de wereldkaarten . Nu springt een sprankelende kleurenkaart in mijn oog. Die wil ik wel.

wereldkaarten
een wereldkaart van ecoline

De volgende dag is Leo weer present: ‘ik snap je kleurige keuze, maar hier staan de namen van de landen niet in en kun je je aanbidders dan wel plaatsen?’
Het is duidelijk dat Leo vaker met dit bijltje gehakt heeft. Ten derde male klik ik op zijn wereldkaarten. Nu vind ik de ware! Eentje waar zelfs Leo me niet vanaf kan houden: met dieren! Dit is de kaart die ik vele verjaardagen vroeg zonder hem te krijgen en daar is hij! Opgewonden mail ik Leo.

wereldkaarten
wereldkaart met dieren

Leo snapt het. Deze wereldkaart voedt de kinderziel maar of hij geschikt is voor aanbidders? Als ik mag kiezen vergeet ik die steeds. Het moet niet gekker worden. Met alle geduld en kennis van de wereld en mij gidst Leo me door zijn assortiment. Vraagt tot slot waar ik hem ga hangen. Aan de muur. Hoewel? Onze muren zijn bezet door kunst, behalve de buitenmuur van mijn schrijfhuisje.
Dan heb ik een weerbestendige kaart nodig van aluminium of hout. Ik kies hout, dan kan ik er altijd nog dieren in schilderen. Leo weet genoeg of heeft er genoeg van. Een reactie blijft uit. Dat ken ik. Als het erop aan komt, is het uit met de pret.

De volgende dag zit ik met slaapogen aan de koffie. Gaat de bel. Ik heb geen zin in visite, maar bellen zijn dwingend. Staat er een DHL-mannetje met een grote doos. Kees is er nooit als er post voor hem is en dat is vaak. Hij houdt nou eenmaal niet van winkelen en laat alles bezorgen. Is het niet voor Kees maar voor mij! Hoe kan dit? Ik bestel nooit via internet.

www.wereldkaarten.nl
voor mij!
mes in de hand
wereldkaarten
de mooiste van allemaal

Is het een wereldkaart. De mooiste van allemaal, goeie kleuren, de namen van de landen bescheiden maar leesbaar! Leo heeft me de ware gegeven! Veel te mooi om achterin de tuin te hangen. Hij moet binnen met zicht op buiten en Leo is de eerste die een vlag krijgt.

landkaarten
het eerste vlaggetje in Kollum waar Leo woont

Het is een toer om de aanbidders van een vlaggetje te voorzien: ik heb er een hamer bij nodig!

landkaarten
heerlijk met de hamer aan de slag

Het duurt langer dan gedacht voor ik alle huwelijksaanzoeken geplaatst heb en op wereldschaal valt het aantal zoekplaatsen bij vermissing reuze mee.

landkaarten
de aanzoeken in kaart gebracht

Wil je ook een wereldkaart? Hier vind je ze:

https://www.wereldkaarten.nl

Geen fan van wereldkaarten? Kies dan voor een persoonlijke canvas:
https://www.fotocadeau.nl/fotocadeaus/foto-op-canvas

het verhaal van de aanbidders lees je hier:
https://annevellinga.nl/2020/01/22/sinds-ik-twitter/

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

10 reacties

 1. Ohoh wat geestig en geestdriftig deze zoektocht naar de ene ware kaart. Maar deze is heel mooi! Fijn dat Leo zo meedacht want je zag door de kaarten de landen niet meer en dat bedoel ik naast figuurlijk dus ook letterlijk. Veel plezier met vlaggen plaatsen. Toch een soort eer die aanzoeken al blijft het dubieus wat de heren werkelijk willen. Maar als ik zou willen ontsnappen dan toch liever via zo’n leukerd dan een saaie vrouw 🙂 Gelukkig heb jij Kees! Vertel je ons nog een keer in welke landen je ooit daadwerkelijk bent geweest? Wordt vast weer een mooi verhaal.

  Bedankt voor je openhartige reactie onder mijn blog!

  1. Inderdaad Anne, ik zag werkelijk door de kaarten de landen niet meer!
   Leuk idee ook om eens te vertellen over de landen die ik bezocht heb. Vooral in Polen heb ik wonderlijke dingen meegemaakt die het vertellen wel waard zijn.
   Dank voor je inspirerende reactie

 2. Blij dat ik niet twitter, al die aanzoeken ‘k zou me geen raad weten. Maar jij weet het weer een mooi draai te geven met een reuzenflirt met Leo!

  1. Ik heb geen flauw idee van flirten, Corry! Maar als een man een wereldkaart aanbiedt, ja, dan ga ik kijken en kiezen en nog eens kiezen en nu staat hij hier achter me met al die kleurige vlaggetjes, had ik niet willen missen!

 3. Zoiets kan alleen jij meemaken Anne, het is echt geweldig! Je bent niet alleen bekend in ons ‘ganse land’, maar ook ver daarbuiten. En Leo heeft het goed begrepen. Hij verdient absoluut een grote pluim van mij! Heel leuk verhaal heb je ons gegeven, dank!

  1. dat is het leuke van bloggen, hè Ellie ~ je weet niet wie het lezen en wat ze ermee doen en het is bijzonder leuk als er pardoes zoiets ‘uit de lucht’ komt vallen ~ fijn dat je ervan kunt genieten XXX

 4. Wat een mooie actie van Leo! En wat neem je ons iedere keer weer heerlijk mee jouw wereld in ?

  P.s, bedankt voor de achtergrond ?

  1. Wat bijzonder om juist bij dit verhaal over de wereld en de wereldkaarten zo’n mooie reactie te krijgen vanuit het Achter Grondje ~ heel erg leuk XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *