Auteur & kunstenaar

Een jaar van scherven en mozaieken ~ 2020

een jaar van scherven en mozaïek
knipwerk

Dit jaar heb ik scherven gemaakt en verwerkt tot mozaïeken. Dagelijks vermaak ik me een uur of vijf in mijn werkschuur met het knippen van servies, sorteren van scherven, plakken, voegen en uitpoetsen. Per werkstuk ben ik 50 tot 100 uur bezig, afhankelijk van materiaal en formaat. Dan reken ik niet het opscharrelen van canvas en palet: ondergrond en materiaal. Het fietsen naar de kringloop en als die gesloten zijn, het zoeken in mijn eigen kelder en in de schuur waar Kees dozen met oude tegels bewaart van zijn vader die aannemer was. Niemand wou die ouwe krengen hebben. Ik heb er verschillende muren in mijn werkschuur mee beplakt.

Elk project kwam ik andere problemen tegen. Die allemaal op te lossen bleken. Daar zal ik nu niet over uitweiden, al weet ik dat er veel mozaïekers tegen dezelfde problemen aanlopen en ik mijn ervaring met plezier deel.
Hoe maak je weerbestendig mozaïek, hoe moet je een beker knippen, een bord, glas. Waarmee? Hoe kun je grote stukken op een ronde ondergrond plakken en die rond houden. Om maar iets te noemen. Misschien ga ik dat nog eens per probleem behandelen. Voor nu gewoon wat foto’s. Niet van het proces, wat veel mensen juist leuk vinden, maar dan moet ik 100 foto’s plaatsen. Twintig is wel genoeg. Dus ik kies er gewoon maar eentje of misschien twee uit per project.

RAMEN

Deze twee raampjes kwamen ongeschonden vrij bij de nogal grondige verbouwing van ons huis. Ik vond ze achterin de schuur en had een mooi canvas voor allerlei glaswerk dat ik in de loop der tijd verzameld heb.

MUREN IN MIJN WERKSCHUUR

Hier drie stukken wand die ik beplakt heb met restmateriaal van de aannemer (de twee links) en van mijn moeders keuken in ons vorige huis, waar zij een eigen woonruimte had.

de laatste keuken van mijn moeder ~ met de tegeltjes die zij zo mooi vond

OP VERZOEK

Vogelhuisje, fruitschaal en spiegel met gezichtjes

TUINOBJECTEN ~ WEERBESTENDIG

Appel ~ vogelbad ~ stapsteen ~tak ~ tuintotem ~ tulpenvaas

TWEE STOELEN


AANLOOPPOES EN EIERTORENS

Lest best deze foto omdat zowel de poes als de eierdoppen ongevraagd naar me toe kwamen. Ik was nog verdrietig om de dood van Lukkie, 7 augustus, toen een zwart-wit zwerfkatje mijn tuin ontdekte. Hij werd niet langer verjaagd door Lukkie en ontdekte een veilig onderdak, wat ik versterkte door de omhullende mand van Lukkie erbij te zetten.
Mijn schildervriendin kwam aan met een doos vol eierdoppen: ‘ik kan er niks mee, jij weet vast wel wat te verzinnen.’
En toen kwam Kees met een pilaar. Dat werd eierdoppen stapelen, pilaar mozaïeken, een plek zoeken die er buiten niet was, omdat ik niet weet of de eierdoppen weerbestendig zijn. Zo kwamen de giften bij elkaar en is de zwerfkat huisgenoot geworden.

Voor de mensen die mozaïeken en willen weten welke lijm ik gebruik:
https://annevellinga.nl/2016/10/04/het-geheim-van-lijm/

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

28 reacties

 1. Wat ‘n mooi maar precies, geduldig en creatief werk Anne. Zoals ons leven , zo zorgvuldig zoek je kleur vorm en beeld bij elkaar; bedenkt , als t niet past, hoe je het passend maakt , en dan zijn het stuk voor stuk bijzondere en prachtige kunstwerken geworden.
  Je bent zo creatief op meer dan een vlak en ik hoop dat je het jaar dat nu komt ons weer verrast met nieuwe mooie voorwerpen en verhalen.

  Voor het jaar dat nu komt wens ik je veel geluk, gezondheid en vooral liefde. Dat het een jaar mag worden zonder muilkorfjes van welke aard dan ook en zonder anderhalve meter en huidhonger!

  Liefs marije

   1. Jazeker! Het beste is flexibele tegellijm, die heb je in vele soorten en als het flexibel is, staat dat op de verpakking. ik gebruik het liefst polymax, dit heb je in kleine tubes en in grote die in een kitspuit passen. deze lijm is heel sterk, flexibel, watervast en vorstbestendig. Succes met je werk!

 2. Wat heerlijk om te zien, allemaal, Anne. Ik hoop dat er nog meer foto’s volgen van de opbouw van de projecten, want dat vind ik inderdaad ook heel fascinerend om te zien. Als er iemand iets komt herstellen in huis, sta ik er altijd met mijn neus bovenop. Die raampjes: schitterend! En je hebt weer stoelen gemaakt, zo gaaf! Die appel, vogelbad en de tuintotem vind ik ook prachtig van kleur. En de zwerfkat die je kwam troosten met Lukkies overlijden, wat apart. Ach, die Luk, daar heb je ook heel wat over geschreven… ♥ En een stukje van je moeders afdeling ter herinnering, ook apart. Ik weet nog dat je daar alles ging krijtverven, de vloer in ruiten geloof ik…? Enorm werk, maar jij had dat zo af. Hopelijk wordt 2021 een goed jaar, en kun jij je verder uitleven in artistieke projecten.

  1. Wat heb jij mij in je hart gesloten, Dani ~ ik voel het aan al je woorden en herinneringen. Dat je dat allemaal herinnert, wat mooi. Ook over mijn dierbaren, Aal en Lukkie. Je weet het nog. In jou leven ze voort. Zo bijzonder dat ik er kippenvel van krijg. Dat mijn verhalen echt binnen kunnen komen. Dankjewel.
   Nu ga ik zeker aparte blogs wijden aan de aanpak van mozaiwekprojecten. Ik heb gelukkig geregeld wat foto’s gemaakt (waar elke fotograaf, mijn broer in het bijzonder, van zou huiveren: donker, bewogen, achtergronden dwars door de voorgronden…) die het proces van ontdekken, ontwerpen, de problemen en oplossingen enigszins in beeld brengen. Leuk dat jou dat interesseert!

   1. Ha, Anne, een vriendin stuurde me een verhaal over hout op rubberen tegels plakken voor in hun zelfgeknutselde serre en toen dacht ik ineens aan dit verhaal. Lief dat je erop gereageerd hebt. Ik denk dat de Anne-sfeer, liefde voor de natuur, en dus ook mens en dier, jouw verhalen doordesemen waardoor ze blijven hangen.

    Ik kijk uit naar nieuwe ambachtelijke projecten en dierenverhalen. Toevallig las ik net van die zwart-wit vogels die het laatste blijven. Onze tuin heeft vanwege de verstening van de buurt en jarenlang niet vervangen van gekapte bomen bijna geen merels, mussen of meesjes meer. Kauwen en eksters voeren nu de boventoon. En duiven, die zijn iedereen de baas. Maar ik vrees dat die van de duivenmelker achter ons zijn, hoewel ze echt honger hebben. Ik weet nog niet hoe ik daar achter moet komen, maar dat is een leuke uitdaging ☺

    1. Leuk dat je me dit vertelt Dani. Ik ben wel benieuwd of het houdt, dat hout op de rubberen tegels. Ik heb geregeld problemen gehad met het plakken van materialen die krimpen en rekken (hout) of veren (rubber) – en ben benieuwd of zij dit probleem hebben weten op te lossen en met welke lijm!
     En treurig dat al onze gekleurde vedervriendjes het loodje leggen… kraaien, kauwtjes, eksters, meeuwen, duiven… er is 1 duivensoort die het moeilijk heeft, de tortelduif… die idd hoe is het mogelijk kleur heeft…
     Ik heb hier 13 nestkasten voor de vogels en voer driemaal daags kleine porties meelwormen, zonnebloempitten en strooivoer onder metalen draadmanden en in hokjes met kleine openingen opdat de groten er niet bij kunnen… en de kleintjes het op hebben voor die lastpakken komen. De tortelduif blijkt behoorlijk slim: die wacht op het dak tot ik kom strooien en dan let ik intussen op dat de horde kauwtjes er niet bij komen – haha, je verzint van alles in tijden van lockdown!

 3. Anne, ontzettend leuk dat je een deel van je prachtige kunstwerken hier laat zien! Mooi dat je er een verhaal van hebt gemaakt en ik denk dat vele lezers van je blog er maar wat blij mee zouden zijn als je dat vaker doet. Je kunt toch alleen maar blij worden van zoveel kleur! Hopelijk wordt het nieuwe jaar2021 voor jou net zo kleurig! En zo leuk ook het mozaïek te zien dat ik nu heb ❤️

  1. Goedemorgen Ellie! Dat is een stevige stimulans mijn werk, vooral ook het proces,. te laten zien.
   Het lastige is het fotograferen, omdat er altijd veel ‘ruis’ op de foto terecht komt vanwege mijn nogal volle werkplaats, zodat je niet goed ziet hoe het eruit ziet. Ik vin de foto van de tulpenvaas nog het best, dus misschien is buiten fotograferen op korte afstand een optie. Maar het is me daar nu te koud!
   En het voelt goed dat jij nu een mozaïek van mij bij je hebt met zoveel waardering.

 4. Anne, wat een mooie dingen maak jij toch uit scherven! En dat je je moeder en de vader van Kees en zelfs een deel van het oude huis een plek geeft in je werk, dat vind ik zo mooi en liefdevol <3
  Zo liefdevol zou iedereen met zijn scherven om moeten gaan, dan worden ze dierbare herinneringen. Zoals ook aan Lukkie <3
  Voor het nieuwe jaar wens ik je kleurrijke scherven te knippen en verder hopelijk een 'beter' jaar, zonder anderhalve meter en zonder alle restricties. Maar als ze toch nog nodig mochten blijken, dan zal jouw creativiteit daar zeker niet onder lijden!
  Ik bewaar trouwens ook oude kopjes e.d. voor je en nu ik je eiertoren zie, denk ik dat ik je mijn laatste eierdopje offer 🙂
  Veel geluk voor Kees en jou en voor de aanlooppoes waar je weer van kunt genieten in 2021 <3

  1. Wat lief Marjolein! Alles. Hoe je kijkt naar mijn werk en de herinneringen en dat je dan ook nog oude kopjes voor me wilt bewaren, en je eierdop niet te vergeten. Een liever begin van het nieuwe jaar is er niet. Dankjewel.

  1. Eindelijk het antwoord dat mijn leraar natuurkunde niet wist, toen ik vroeg hoe het zat met de moleculen. Dat iets kan breken en dan niet meer uit zichzelf hecht, dat er een hechtmiddel tussen moet.
   ‘Dat is leven’, een mooie om het nieuwe jaar mee in te gaan Klaske!

  1. Dat klinkt droevig poëtisch, Annet… pluisje van de kosmos hè ~ ik wens jou ook een goed en gezond en gelukkig nieuwjaar, waarin jouw scherf zich geborgen weet….

 5. Wat een heerlijk overzicht, Anne! Heel veel groetjes en een geweldig 2021 gewenst voor jou en al je dierbaren. Liefs van Jannie (Johanna in het Vlaamse) 😉 xxx

 6. Anne, wat is het toch altijd weer een feest om jou tegen te komen. En al lezend over je scherven en kijkend naar je werk, bedenk ik mij dat je niet alleen heel creatief je materiaal en vormgeving zoekt. maar dat je ook probleem oplossend bent. Dat gaat bij jou hand in hand.
  Naar mijn idee is dat zo’n eenheid van jou, dat moet zich ook voegen naar de hobbels en bobbels van je eigen weg door het leven.
  Ik wens je heel veel mooie scherven waar je de puntige hoeken van kunt rond knippen, waar nodig.
  Gezondheid, vrolijkheid en een sterke knipschaar. Veel moois dit jaar, samen met Kees.
  Liefs, Athy

  1. Voor mij is het ook altijd een feest jouw te vinden, Athy! Je weet je beleving zo mooi en subtiel te vangen in woorden en ook in foto’s.
   Bijzonde dat jij in mijn doen en laten een probleemoplossend vermogen ziet ~ mijn moeder zag dat ook en vroeg dan ‘wat zou jij doen, Anne…?’
   Echt iets voor jou om spontaan en acuut deze dierbare herinnering wakker te roepen, ik krijg er tranen van in mijn ogen. Dankjewel.

 7. Wat een prachtige dingen maak jij. Ik voelde nog even de drang om uit te rekenen hoeveel uur werk in alles zat, maar besloot dat toch maar achterwege te laten.

  1. Haha Wilma toch! Ik weet het ook niet als je alles bij elkaar optelt, maar zo ongeveer elke dag een uur of vijf vanaf de Corona 🙂 ~ daarvan kun je dan weer aftrekken dat ik na elk werkstuk een dag bezig ben met alles opruimen en schoonmaken om met een schone lei te beginnen. Meestal heb ik dan een pauze van een dag of twee, drie om op een nieuw idee te komen. In die tijd fiets ik de kringlopen af voor materiaal en inspiratie en als ze dicht zijn, duik ik in mijn eigen kringloop 🙂 Hartstikke leuk dat jij het mooi vindt!

 8. Stil word ik van de prachtige voorwerpen die ik hier zie, die jij maakt. En hoe symbolisch voor het (inmiddels) vorige jaar: jij maakt van scherven mooie nieuwe mozaïeken. Heerlijk om te kunnen doen! Ik wens jou en Kees en je neefje en alle andere dierbaren een goed jaar toe!

 9. Wat ‘n mooi maar precies, geduldig en creatief werk Anne. Zoals ons leven , zo zorgvuldig zoek je kleur vorm en beeld bij elkaar; bedenkt , als t niet past, hoe je het passend maakt , en an zijn het stuk voor stuk bijzondere en prachtige kunstwerken geworden.
  Je bent zo creatief op meer dan een vlak en ik hoop dat je het jaar dat nu komt ons weer verrast met nieuwe mooie voorwerpen en verhalen.

  Voor het jaar dat nu komt wens ik je veel geluk, gezondheid en vooral liefde. Dat het een jaar mag worden zonder muilkorfjes van welke aard dan ook en zonder anderhalve meter en huidhonger!

  Liefs marije

  1. Wat een inspirerend lief bericht van jou Marije; ik ben alweer flink bezig met alle restmateriaal die ik in huis heb, want de kringloop is jammer genoeg nog steeds gesloten. Het leuke is dat ik nu van buren van alles toegestopt krijg, dingen waar ik anders aan voorbij zou lopen, zoals drie enorme weckpotten met knikkers, een glazen hoofd, almaar nieuwe eierdoppen en ook vazen en kapotte kopjes ~ wat me opviel nieuwe gedachten brengt, hoe fijn is dat!
   Ik wens jou ook een heel blijmoedig, creatief jaar toe vol liefde en knuffels, hier de eerste van mij XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *