Auteur & kunstenaar

Kaarsenstandaard

mozaiekgalerij 2021
vijf van mijn kaarsenstandaards

Kaarsen vragen om een kaarsenstandaard. Dit jaar heb ik veel mozaïeken en assemblages gemaakt. Kunstobjecten, maar ook kaarsenstandaards, taartplateau’s, vazen en fruitschalen. In deze tijd van het jaar passen kaarsenstandaards. Hier zijn er een paar van het afgelopen jaar.

Om te beginnen eentje die tegen vorst zou moeten kunnen. Het materiaal is vorstbestendig: hardgebakken keramische tegeltjes, metaal en bladkoper. Uiteraard flexibele, vorstbestendige lijm en voeg. De basis materialen zijn eveneens vorstbestendig. Maar net als alles wat jaren in weer en wind staat, krijg je buiten’schade’ zoals stof, vogelpoep, alg, mos, spinnenwebben. Als je dat niet wilt, moet hij naar binnen in de winter.
De kaars kan bovenin. De foto werd niet goed met de kaars erin, want fotograferen is een vak apart.

kaarsenstandaard
deze kan goed buiten op een tafel of op de grond staan

Mijn eerste kaarsenstandaard voor binnen is heel fijntjes en in rustige kleuren: wit, zwart en goud.

kaarsenstandaard
kaarsenstandaard in zwart-wit-goud

Hierna ging ik er een maken die op de grond kan staan en multifunctioneel is. Er kan een dikke kaars op, maar bijvoorbeeld ook een plant. Of niets.

mozaïek

Ik blijk stapel op stapelen te zijn. Dus ging ik door met het maken van assemblages van allerlei soort.

kaarsenstandaard
kaarsenstandaard met een warme uitstraling vanuit het Verre Oosten

Ik houd ook erg van turkoois, dat mooie blauw-groen en dan graag met wat goud.

kaarsenstandaard
deze kaarsenstandaard heeft een wat Chinese uitstraling

Het maken van assemblages is heel meditatief, waar de volgende kaarsenstandaard naar verwijst.

kaarsenstandaard
Kaarsje aan en dromen maar! Mediteren mag ook

Ik heb er nog niet genoeg van. De volgende is een echte Hollandse kaarsenstandaard geworden.

kaarsenstandaard
Kaarsenstandaard in Delfts Blauw met de nodige knipogen

Wekelijks krijg ik vragen waarmee ik alles vastzet zodat het niet los gaat en bestand is tegen alle weersomstandigheden. Ik gebruik altijd polymax. Bij assemblages polymax high tack:

https://www.bison.nl/nl/product/poly-max-original/6306530

Voor het voegen gebruik ik Mapei ~ Ultra colour plus , dit is sterk, schimmelwerend en weerbestendig
https://www.mapei.com/nl/nl/producten-en-systemen/producten/product-detail/ultracolor-plus

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

12 reacties

 1. Wat zijn die mooi. Deze assemblages of versmeltingen van culturen. Want de verschillende delen staan toch voor bepaalde culturen of gebruiken.

 2. Ha Anne, hoewel ik niet van dit soort werk hou vind ik je kaarsenstandaards erg mooi. Mooie uitgebalanceerde kleuren in de vormen zie ik afbeeldingen terug die in verschillende culturen een bepaalde, veelal religieuze, betekenis hebben. Super knap gedaan. Je ben een multitalent succes met de volgende projecten.
  Warm liefs oja en fijne feestdagen samen met Kees.

  1. Hoi Dimph, dat is min of meer het mooiste compliment dat een mens kan krijgen. Er in feite niets mee hebben en dit van mij dan erg mooi vinden. Daar maak je me blij mee Dimph. Dankjewel. En het herinnert me meteen aan mijn vorige huisarts, die zei: ik gebruik geen penicilline, behalve als ik het gebruik.
   Mooie feestdagen voor jou!

 3. Heel apart de kaarsenstandaards van jou, verkoop je ze ook ?
  Op foto nr 2 is wel iets heel apart, een steen van Maria Vermaat, hoe kom je daaraan?
  Ik stuur je nog een mail met foto’s van een steen en ganzenei waarop dezelfde afbeelding te zien is.

  Gr Jan (Wilde een Tuin)

  1. Ha Jan! Klopt! Wat leuk dat je Maria kent! En dat je ook een steen en zelfs een ganzenei hebt met een zelfde, of vergelijkbare afbeelding. Leuk hoe herkenbaar ze is. Ik was de naam kwijt na al die jaren. Dankjewel voor het ophalen!
   Ik kreeg de steen alweer heel lang geleden cadeau. Hij is erg leuk, maar viel een beetje weg op de schoorsteenmantel… Ik zag er goud in en heb hem met goud bewerkt en nu komt hij echt goed uit naar mijn idee. En ik verkoop ze aan de ware liefhebber.
   Warme groet!

 4. Prachtig werk Anne. Zo veelzijdig als hun maakster. Zoals jij stapel op stapelen bent, ben ik dol op kaarsen. Ik maak geen standaards maar wel knutsel ik bloemenarrangementen, waarin ik de lichten zo mooi mogelijk probeer uit te laten komen.

  1. Dankjewel Anne. Ik geniet ook altijd van jouw bijzondere arrangementen met elk hun eigen kleur en karakter.
   We hebben wel geluk met onze creativiteit, dan verveel je je nooit. Alle goeds en heel veel licht!

   1. Dankjewel voor je lieve compliment. Ik zou me in deze tijd inderdaad geen raad weten zonder creatieve uitlaatklep. Leuk dat we elkaar -via de digitale wegen- gevonden hebben en kunnen genieten van elkaars werk. Wens jullie ook Alles Gute.

 5. Laat ik er nou toch van uitgaan dat ik hier al lang en breed gereageerd heb, niets is minder waar. Ik wilde gewoon nog even naar je fantastisch mooie werk kijken en zag mijn reactie niet. Nou ja, hier ben ik dan nog even. Wat kan ik toevoegen aan wat er al is gezegd, deze kandelaars en alles wat jij tot nu hebt gemaakt is bijzonder mooie Kunst met een hoofdletter! Dank dat je het met ons deelt, het is om blij van te worden en puur genieten als je ernaar kijkt! Lieve groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *